We moeten niet als mannen bevallen

opinext@nrc.nl

Als kraamverzorgster die professioneel bij bevallingen assisteert en zelf vier kinderen (thuis) gebaard heeft, zie ik dat jonge vrouwen tegenwoordig steeds banger worden om te baren. Dertig jaar geleden waren we minder theoretisch onderlegd en was er minder angst. Hoe is het gekomen dat we als vrouwen massaal ‘in ons hoofd’ terechtgekomen zijn? Ik denk doordat we de afgelopen dertig jaar de mannelijke waarden hebben geïdealiseerd en geïmiteerd. En mannen kunnen in vrijwel alles een goed ideaal zijn, behálve in het baren! Om te baren heb je niets aan mannelijke eigenschappen als controle en beheersing. Daarvoor moeten we echt bij onszelf blijven, bij onze vrouwelijkheid, díé is in deze situatie onze kracht. Ik pleit daarom voor een wetenschappelijk onderzoek naar de factoren die een bevalling (thuis en in het ziekenhuis) in harmonie en zonder ondraaglijke pijnen laten verlopen. Hoe heeft de vrouw die zonder problemen bevalt zich voorbereid? Waar heeft zij zich op gericht tijdens de zwangerschap? Hoe zijn verloskundigen en gynaecologen met haar omgegaan, wat hebben zij gestimuleerd, wat hebben zij afgeraden? Was er steeds iemand bij tijdens de bevalling?

Gelukkig zie ik in mijn werk nog steeds prachtige probleemloze bevallingen, die eer bewijzen aan vrouwelijkheid en respect afdwingen bij iedereen die er bij aanwezig is.

Jelka Jungslager

Kraamverzorgster, Amsterdam

    • Jelka Jungslager