VS: sancties Iran hebben effect

De Verenigde Staten hebben gisteren afstand genomen van de Israëlische positie ten opzichte van Iran. Israël wil ‘een geloofwaardige militaire vuist’ tegen Iran maken, om te verhinderen dat Teheran een kernwapen ontwikkelt. Volgens de VS kunnen sancties dat werk ook doen. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zei op een persconferentie in Melbourne dat de internationale economische sancties Iran harder treffen dan Teheran had verwacht. De officiële Amerikaanse positie ten aanzien van Iran is dat alle opties op tafel liggen, bevestigde Gates. Maar Amerikaanse functionarissen waarschuwden herhaaldelijk voor de consequenties van militaire actie voor de stabiliteit van het Midden-Oosten. De Israëlische premier Netanyahu zei juist dat geloofwaardige militaire dreiging de enige manier is om zeker te stellen dat Iran geen beschikking krijgt over een kernwapen. (Reuters, AP, AFP)