Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Op een aantal praktijkscholen in Amsterdam geldt sinds 1 november een NoPhoneZone-beleid: mobieltjes zijn verboden, zodat er bijvoorbeeld geen vervelende incidenten met leraren meer op YouTube kunnen worden gezet. Gesprek met de vertrouwenspersonen Astrid Boon en Peter Teitler en een verslag vanaf praktijkschool De Dreef in Amsterdam en het Baken Park Lyceum in Almere. Ook een reportage over het exportsucces van de Nederlandse spring- en dressuurpaarden, die behalve in Amerika nu ook in China en Rusland erg gewild zijn. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken EO. Reportage over orgaandonaties van kinderen onder de twaalf jaar. Jonge kinderen staan niet in het Donorregister. Daarom moeten doktoren bij de dood van een kind aan de ouders vragen of die de organen van hun kroost beschikbaar willen stellen voor andere patiënten. In de praktijk kan deze mondelinge overeenkomst achteraf problemen opleveren. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Verslag over de uitzettingen van de krakers in Amsterdam. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Te gast schrijver Ronald Giphart, popmuziekkenner Leo Blokhuis en mediaondernemer John de Mol met zijn zoon Johnny, acteur en presentator. Lori Lieberman maakt muziek en Hugo Borst is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Joop van den Ende vertelt over het DeLaMar Theater in Amsterdam dat op 28 november 2010 wordt geopend. Humphrey Ludwig, een ex-TBS’er, schreef het autobiografisch boek over vergelding en inkeer: Veroordeeld, dat hij toelicht. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Je zal het maar zijn: lichaamsobsessie. Sophie Hilbrand praat met drie mensen met een lichaamsobsessie. Bodybuildster Wanda (23) moet veel laten om het perfecte lichaam te krijgen: extreme eetschema’s en trainen tot kotsen en flauwvallen aan toe. Ilya bracht wegens een hazenlip en een botziekte zijn halve jeugd door in ziekenhuizen en hij raakte gefascineerd door chirurgie. Hij is pionier in body modification en gaat heel ver om zijn lichaam en dat van anderen te vervormen en te pijnigen. Hermafrodiet Maya worstelt al jaren met haar lichaam en identiteit en is al jarenlang bezig om te bewijzen dat ze hermafrodiet is en geen man, zoals ze staat ingeschreven. Ned.3, 30.25-21.20u.

God en Klein Pierke. Serie waarin Martin Heylen een jaar lang een bijzondere persoonlijkheid en zijn entourage volgt. Herman Van Rompuy, deel 1. Op 30 december 2008 werd Herman Van Rompuy (1947) eerste minister van België, na de val van de regering-Leterme I. Nauwelijks één jaar later werd hij benoemd tot de eerste voorzitter van de Europese Raad. In de eerste aflevering van een tweeluik is Heylen getuige van de onverwachte gebeurtenissen in het leven van de politicus. Eén, 20.40-21.35u.

Close up. Berlijn: mode achter de muur. Eerste van vier achtereenvolgende modedocumentaires. Lang voordat de Muur viel, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, vierde een groep jongeren al de vrijheid in Oost-Berlijn. Met rebelse, artistieke modeshows verzetten ze zich tegen het communistische keurslijf. Regisseur Marco Wilms maakt een reis door de tijd en keert terug naar zijn vorige leven: een bruisend bohémien bestaan in Oost-Berlijn. Ned.2, 23.00-0.00u.

cultuur/ film

Opium. Presentator Cornald Maas praat met actrice Anna Drijver, scenarioschrijfster Maria Goos en actrice/ zangeres Jenny Arean over de aantrekkingskracht van de ‘artieste van het volk’ Tineke Schouten en haar 20ste onemanshow Lol inclusive. Ook geven zij een oordeel over de film Sint van Dick Maas en vragen zich af wat er nou zo lekker is aan griezelen. Goos geeft een theaterhistorische beschouwing over het volkstheatergezelschap Amsterdams Volkstoneel dat een eeuw geleden werd opgericht door Jan Nooy. Met veelal zelfgeschreven stukken, en aanstekelijke liedjes legde Nooy de basis voor traditie van theaterfamilie Nooy. In de jubileumvoorstelling Omdat ik zoveel van je hou brengen onder anderen Carry Tefsen en Henk Poort klassiekers als De Jantjes en Rooie Sien. Ned.2, 20.50-21.20u.

Film 2010. Claudia Winkleman en Danny Leigh kijken kritisch naar de nieuwe komedie You Again, waarin Jamie Lee Curtis en Sigourney Weaver voormalige rivalen op de middelbare school spelen. Ook aandacht voor de in Frankrijk zeer succesvolle film My Afternoons With Margueritte met Gerard Depardieu, en de Mexicaanse kannibalistische horrorfilm We Are What We Are. BBC 1, 23.50-0.30u.

documentaire

Macht der Wunder: Die Geheimnisse des Vatikans. Aflevering: Wer mit dem Teufel kämpft. Voor paus Johannes Paulus II waren wonderen een teken van God. Tijdens zijn pontificaat (1978-2005) werden meer mensen zalig en heilig verklaard dan ooit tevoren. Sociologe Agathe Bienfait, theoloog Hans Küng, neuroloog Dr. Manfred Lütz en pater Hermann Geissler van de Roomse geloofscongregatie over de gebeurtenissen achter de coulissen van het Vaticaan bij het onderzoek naar wonderen en onverklaarbare fenomenen. ZDF, 20.15-21.00u.