Verlies Crucell na tegenvaller Korea

Biotechnologiebedrijf Crucell uit Leiden heeft in het derde kwartaal van dit jaar 27 miljoen euro verlies geleden. In dezelfde periode vorig jaar maakte het bedrijf nog 10 miljoen euro winst. Crucell heeft eenmalig 22,8 miljoen euro moeten afschrijven op een voorraad van het vaccin voor kinderen Quinvaxem.

Het bedrijf werd eind oktober geconfronteerd met een microbiologische besmetting in zijn vaccinfabriek in Shigal in Zuid-Korea. Daardoor is de productie en levering van Quinvaxem en Hepavax tijdelijk stilgelegd. Quinvaxem is het belangrijkste product van de onderneming, goed voor tweederde van de inkomsten. De fabriek in Shigal stond op het punt vervangen te worden door een nieuwe faciliteit in Incheon, eveneens in Zuid-Korea. De nieuwe fabriek is echter pas begin volgend jaar klaar om de productie van de vaccins over te nemen.

De productieproblemen komen op een gevoelig moment, omdat de Amerikaanse farmaceutische reus Johnson & Johnson van plan is een overnamebod op Crucell te doen van 24,75 euro per aandeel. Voordat de problemen zich voordeden hadden diverse beleggers geklaagd dat dit bod te laag zou zijn.

Behalve door de afschrijving werd het resultaat gedrukt door hogere kosten – 19,9 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Crucell gaf volgens planning 10 miljoen euro meer uit aan onderzoek en ontwikkeling, maar kreeg ook te maken met tegenvallende verkopen van het griepvaccin Inflexal V.

Als gevolg van de productieproblemen heeft Crucell zijn verwachtingen voor heel 2010 naar beneden bijgesteld. Het bedrijf verwacht dat de omzet en de andere inkomsten dit jaar op het niveau van 2009 zullen uitkomen, waar eerder werd gerekend op een toename. Crucell verwacht voor het hele jaar een operationeel verlies van 20 tot 25 miljoen euro.