Topsporter heeft geen tijd voor studie

opinext@nrc.nl

In het artikel ‘Rollenspel levert fijnere dokter op’ (nrc.next, 3 november) wordt het lotingsysteem vergeleken met een actieve selectie van geneeskunde studenten. Professor Cohen is voorstander van die actieve selectie, voornamelijk omdat er dan fijne en sociale dokters gevormd zullen worden.

Afgelopen jaar deed ik mee aan de eerste editie van deze selectie en werd ik geplaatst. Maar ik heb een aantal bezwaren. Het selectieproces is oneerlijk, de focus ligt nauwelijks op kennis. Het lijkt zelfs soms enkel om communicatie te gaan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het rollenspel waar veel waarde aan wordt gehecht. Hierdoor hebben mensen met een vlotte babbel een groot voordeel. Ook mensen die uitzonderlijke prestaties hebben verricht worden vaak gekozen. Maar waarom zou iemand die bijvoorbeeld iets in de sport gepresteerd heeft een betere arts worden? Topsporters hebben juist minder tijd om zich te richten op de studie.

Door te selecteren aan de hand van rollenspelen worden de toneelspelers onder ons uitverkoren om dokter te worden.

Lukas Koet

Student geneeskunde, Groningen

    • Student Geneeskunde
    • Lukas Koet