Seoul geeft eigen draai aan geste Japan

Nu Japan simultaan ruzie heeft met China en Rusland over allerei eilandjes, probeert Tokio te voorkomen dat ook nog eens de relatie met Zuid-Korea wordt bedorven door een belast verleden. De regering van premier Naoto Kan heeft besloten om 1.200 historische boeken, die Japan tijdens de koloniale bezetting van Zuid-Korea (1910-1945) had geconfisqueerd, aan Seoul terug te geven.

Met het gebaar wil Japan ook voorkomen dat een oud territoriaal dispuut over het eiland Dokdo/Takashima in de Japanse zee de kop opsteekt. Tokio heeft al genoeg zorgen over de disputen over eilanden met China en Rusland, die ook in een ver verleden wortelen.

In gevoelige kwesties moet je goed op je woorden letten, ondervond het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar werd het Japanse gebaar in een perscommuniqué vertaald als „teruggave”, terwijl de Japanse regering het uitdrukkelijk heeft over „overdracht” van kunstvoorwerpen. Met de term teruggave zou Japan de illegaliteit van het kunstbezit erkennen. De vertaalfout zou gemaakt zijn door de Zuid-Koreaanse ambassade in Tokio.

De boeken bevinden zich nog in de archieven van de keizerlijke familie in Tokio, waar zich nog ongeveer 60.000 kunstvoorwerpen van de Joseon dynastie bevinden (1392-1897).

Het gebaar van Japan vloeit voort uit een belofte van premier Kan ter gelegenheid van de herdenking in augustus van de annexatie van Zuid-Korea, honderd jaar geleden.