Partij van Birmese junta eist zege op

De politieke partij van de militaire junta in Birma claimt 80 procent van de stemmen te hebben gewonnen bij de verkiezingen van afgelopen zondag. Twee belangrijke oppositiepartijen hebben hun verlies toegegeven.

Voorzitter Than Nyein van oppositiepartij Nieuw Democratisch Front (NDF) zegt telefonisch dat zijn partij slechts 16 zetels heeft gewonnen in het Lagerhuis, de Senaat en het lokale parlement. Er waren 1.157 zetels te vergeven en de NDF had voor 163 daarvan een kandidaat. Hij noemt de uitslag „onnatuurlijk”.

Volgens Than Nyein komt het verlies door frauduleuze praktijken rond van tevoren uitgebrachte stemmen. Volgens verschillende bronnen in Birma heeft de aan de junta gelieerde Uniepartij voor Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) druk uitgeoefend op ambtenaren en anderen om vóór verkiezingsdag op haar partij te stemmen.

Van de partijen met een democratische inslag zegt ook de Democratische Partij een slecht resultaat gehaald te hebben. De Shan Nationaliteiten Democratische Partij zegt 50 van de 156 zetels waar ze voor meedeed te hebben gewonnen. Hoewel ook daar vooraf op de USDP was gestemd, aldus de partijleider op nieuwswebsite Shan Herald. De officiële uitslag is nog niet bekend.

Aan de grens met Thailand werd vandaag voor de derde dag gevochten tussen rebellen van de etnische groep Karen en het Birmese leger. Volgens onbevestigde berichten zijn de gevechten wel verminderd, doordat het Birmese leger het grensplaatsje Myawaddy op de rebellen heeft heroverd.

De eerste vluchtelingen keren alweer terug naar huis. In totaal vluchtten zo’n 20.000 bewoners de grens met Thailand over. Meer dan honderdduizend gevluchte Birmezen wonen daar al jarenlang in vluchtelingenkampen.

De gevechten werden begonnen door enkele bataljons van het Democratische Karen Boeddhistische Leger (DKBA), uit protest tegen de verkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingen wilde de Birmese regering dat alle rebellengroepen zich door het Birmese leger zouden laten inlijven als grenswacht. De DKBA ging daarmee akkoord, maar deze factie niet.

Komende zaterdag wordt naar verwachting de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi vrijgelaten. Op 13 november loopt haar huisarrest officieel af.