OVSE: fraude bij tellen stemmen in Baku

Internationale waarnemers hebben scherpe kritiek geuit op de parlementsverkiezingen afgelopen zondag in Azerbajdzjan, een belangrijke olieproducent en strategische partner van het Westen. Die verkiezingen zijn volgens voorlopige uitslagen ruim gewonnen door de partij van de autoritaire president Ilham Alijev. Maar waarnemers verklaarden gisteren dat er op grote schaal gefraudeerd is. Ook voldeden de verkiezingen op veel andere vlakken niet aan internationale standaarden.

Volgens voorlopige uitslagen heeft de partij van Alijev (Nieuw Azerbajdzjan) 71 zetels in het 125-koppige parlement veroverd. De partij heeft daarmee opnieuw haar macht vergroot, hiervoor beschikte zij over 64 zetels. De resterende zetels zijn naar een reeks kleinere, regeringsgetrouwe partijen gegaan. De belangrijkste oppositiepartij, Musavat, won geen enkele zetel. Zij noemde de verkiezingen „onwettig” en een schande voor de „westerse gemeenschap”.

Volgens de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn er tal van onregelmatigheden geweest. In een verklaring gisteren zei de OVSE dat er valse stembiljetten in omloop waren, dat er fraude was gepleegd bij het tellen van de stemmen en dat het oppositiepartijen voorafgaand aan de verkiezingen vrijwel onmogelijk was gemaakt om zich te profileren. Zo werd de toegang tot media beperkt en werden oppositiebijeenkomsten verboden.

Alijev regeert Azerbajdzjan, dat grenst aan Rusland, Georgië, Iran, Turkije en Armenië, sinds 2003, toen hij de macht overnam van zijn vader Heydar. Sindsdien heeft hij volgens critici de macht geconsolideerd en lapt hij democratische vrijheden aan zijn laars. Azerbajdzjan is volgens mensenrechtenorganisaties een autoritair land geworden. Na een referendum in 2008 mag Alijev zichzelf oneindig verkiesbaar stellen.

Azerbajdzjan (9 miljoen inwoners) is voor het Westen en Rusland tegelijkertijd een geostrategisch belangrijk land. Via het land loopt een belangrijke aanvoerroute voor de NAVO-troepen in Afghanistan. Ook is er veel olie en gas en er zijn veel Amerikaanse en Russische energieconcerns actief. Europa kan met Azerbajdzjaans gas minder afhankelijk worden van Rusland.

Onder Alijev is de welvaart in delen van Azerbajdzjan, met name in de hoofdstad Baku, toegenomen. De regering zegt dat zij ook stabiliteit heeft gebracht in Azerbajdzjan. Maar het land is, na bijna twintig jaar, nog steeds in conflict met buurland Armenië over de enclave Nagorny-Karabach. Armenië bezet deze enclave sinds het het gebied (en zeven andere districten ) tijdens een oorlog begin jaren negentig op Azerbajdzjan veroverde. Vredesonderhandelingen hebben tot nu toe niets opgeleverd en langs de grens is nog regelmatig geweld. (Reuters, AP)