Ontruimingen Amsterdam gaan door

De gemeente Amsterdam ontruimt vandaag drie kraakpanden in Amsterdam. Naar aanleiding van een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag schrapte de gemeente vijf andere geplande ontruimingen.

Ontruiming Schoolstraat Amsterdam, door Rick ElenbaasOntruiming Schoolstraat Amsterdam, door Rick Elenbaas

Rond 7 uur begon de ontruiming van een kraakpand in de Schoolstraat. Rond half 10 droeg de gemeente het pand over aan de eigenaar. Tientallen mensen protesteerden tegen de uitvordering.  De politie pakte vier mensen op voor openlijke geweldpleging. Bij de kraakpanden aan de Spieringhorn en de Maassluisstraat ondervond de politie geen hinder van krakers. De panden zijn overgedragen aan de eigenaren, meldt AT5. (Foto’s van de ontruimingen bij AT5: Schoolstraat en Maassluisstraat.)

Kraakwet

Gisteren oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de nieuwe kraakwet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, want de wet geeft krakers niet de gelegenheid naar de rechter te stappen bij een dreigende ontruiming. De panden in de Schoolstraat werden echter niet ontruimd op basis van de kraakwet, maar op civielrechtelijke gronden.

Deze zullen in Amsterdam gewoon doorgaan, vertelt onze Amsterdamse correspondent Karel Berkhout. De strafrechterlijke daarentegen zijn uitgesteld. Hierdoor ligt de uitvoering van de kraakwet in Amsterdam en de rest van Nederland stil. In ieder geval tot eind november. Want bij het gerechtshof in Amsterdam loopt ook nog een procedure tegen de ontruiming van het kraakpand ‘Schijnheilig’ op basis van de kraakwet. Als de rechter beslist dat deze wel door kan gaan, liggen er twee verschillende uitspraken naast elkaar.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven liet in het kamerdebat vandaag weten waarschijnlijk in cassatie te gaan tegen het verbod om kraakpanden te ontruimen.

    • Hans Klis