Onder het onschuldige meisje sluimert dreiging

cd pop

Warpaint, The Fool****

De bandnaam klinkt krijgshaftiger dan hun muziek: Warpaint uit Los Angeles maakt dromerige muziek met een verborgen angel. Sinds het vertrek van gitarist Josh Klinghoffer naar de Red Hot Chili Peppers bestaat de groep alleen nog uit vrouwen, die behalve hun charme ook hun donkere kant in de strijd werpen. Na een EP met de lugubere titel Exquisite Corpse tilt het debuutalbum The Fool hen uit de gothic duisternis met liedjes die somber en gedragen, maar ook helder en melodieus klinken. Primitieve gitaarpatronen, zoemende bassen en milde ritmes begeleiden de meerstemmige zang die afwisselend een ontwapenende naïviteit en een naar de hemel reikende extase uitstraalt.

Leadzangeres Emily Kokal kan zich voordoen als een onschuldig meisje, maar er sluimert dreiging. „Don’t you call anybody else”, waarschuwt ze in het schijnbaar zoete liedje ‘Baby’, als een godin van de wraak die zich niet aan de kant laat zetten. Je had mijn koning kunnen zijn, zingt ze in ‘Majesty’, en nu heb je niks. De muziek blijft zonnig en mooi, geen vuiltje aan de lucht.

Jan Vollaard

Warpaint speelt 13 november op London Calling in Paradiso, Amsterdam

    • Jan Vollaard