Grove fouten leidden tot olieramp in de Golf van Mexico

De drie bedrijven die betrokken waren bij de olieramp in de Golf van Mexico maakten grove fouten. Dat concludeert de onafhankelijke Witte Huis-commissie die de ramp onderzoekt. Volgens hen heerste er binnen de bedrijven  een cultuur van zelfgenoegzaamheid, meldt de BBC.

Vice-voorzitter Bill Reilly pleit voor een hervorming van oliemaatschappij BP, boormaatschappij Transocean en ingenieursbedrijf Halliburton. Zij maakten volgens hem de “slechte” en onveilige beslissingen die leidden tot een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april. Hierbij kwamen 11 mensen om het leven. Het olielek dat ontstond veroorzaakte één van de grootste olierampen aan de Amerikaanse kust.

Al eerder bleek dat de cement die Halliburton gebruikte om de olieleiding in de Golf af te sluiten van slechte kwaliteit was. Dit droeg bij aan de oorzaak van de explosie.

Het nieuws van de BBC komt een dag nadat een onderzoeker uit de commissie liet weten dat de Britse oliemaatschappij geen bewuste risico’s nam in de aanloop naar de olieramp om geld te besparen.

Het definitieve rapport van de  onderzoekscommissie van het Witte Huis zal op zijn vroegst in januari naar buiten komen. (Later Meer)

    • Hans Klis