Oliedom

Hoe stond het ook alweer in het regeerakkoord? ‘Nederland moet voor de voorziening van energie minder afhankelijk worden van andere landen, hoge prijzen en vervuilende brandstoffen.’

Oh ja.

Vandáár dat dit kabinet zo fors inzet op kernenergie: de Hollandse bodem stikt immers van het uranium; een kerncentrale bouwen kost maar acht miljard euro – en het kernafval is al na tienduizend jaar geen bedreiging voor de volksgezondheid meer.

Rechtse logica.

De ‘vrije markt’ – dat was het argument, geloof ik. U herinnert zich die oneliner van Mark Rutte nog wel. Die van: ‘Windmolens draaien niet op wind, die draaien op subsidie!’ Ja. Goed punt. Als de premier mij nou eens drie kerncentrales – waar ter wereld ook – aanwijst die niet door de de staat gefinancierd zijn, ben ik om.

Nou goed, twee dan.

Eentje misschien?

Nee? Laat ik het dan maar recht voor zijn raap zeggen: kernenergie is, by far, het slechtst denkbare alternatief voor olie dat er bestaat. Sterker nog, het is niet eens een alternatief. Ook uranium is binnen 85 jaar op – net als olie. Het bevindt zich in instabiele regio’s als Kazachstan en Niger – net als olie. Het creëert nieuwe, almachtige monopolies op de energiemarkt – net als olie. En, met kerncentrales als doelwit, speelt het oorlogszuchtige regimes en terroristen ook nog in de kaart – net als olie.

Vergelijk dat dan eens met, zeg, de zon: een onuitputtelijke energiebron, dat overal ter wereld aan te wenden is, nul kom nul afval produceert, niet staatsgevaarlijk is én, bovenal, de energiemarkt democratiseert. Iedere eindgebruiker wordt energieleverancier met een zonnepaneel op zijn dak. Exit Nuon. Exit Shell. Exit oliesjeiks en uraniummagnaten. Exit overheid.

Klinkt goed hè, Mark?

En kom nu niet weer met dat subsidiegeneuzel aan: de pc, de mobiele telefoon, het internet – allemaal begonnen als overheidsproject. Bovendien, kennis over duurzame energie kun je voor goud geld doorverkopen aan het buitenland; kennis over kernfusie moet je voor goud geld geheim houden voor het buitenland. Tel uit je winst.

Er is dan ook maar één woord voor het energiebeleid van dit kabinet.

Oliedom.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg