Nederland kort

Opstelten: verbod voor gebied ook als zelfstandige straf

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Mensen die voor overlast zorgen, kunnen voortaan een gebiedsverbod voor maximaal twee jaar krijgen. Rechters moeten dit kunnen opleggen, vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) die hiertoe deze week een wetsvoorstel indient bij de Tweede Kamer. Nu kan een rechter een gebiedsverbod opleggen als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf. Ook een burgemeester kan, zonder tussenkomst van de rechter, een tijdelijk gebiedsverbod opleggen; dat staat in de nieuwe voetbalwet waardoor hooligans, maar ook andere onruststokers een gebiedsverbod kunnen krijgen. Straks is een verbod ook mogelijk als een opzichzelfstaande maatregel of naast een boete, taakstraf of celstraf. Dan kan het verbod wel pas ingaan na een rechterlijke uitspraak. Rechters kunnen ook andere vrijheidsbeperkende maatregelen opleggen, zoals een contactverbod of een meldplicht, voor maximaal twee jaar.

Eis van 3 jaar tegen handlanger Saban B.

ALMELO. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren bij de rechtbank in Almelo drie jaar celstraf geëist tegen een handlanger van de voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B. Volgens het OM is Deniz S. schuldig aan vrouwenhandel, uitbuiting van vrouwen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De zaak tegen S. maakt deel uit van de zogenaamde Sneep II zaak, het vervolg op Sneep I, waarin Saban, zijn broer Hassan en vier handlangers in 2008 zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. In Sneep II gaat het om veertien verdachten. De afgelopen weken zijn de zaken tegen hen behandeld. Deze en volgende week maakt het OM de strafeisen tegen de meesten van hen bekend. (ANP)