Muurbloem Boyle zingt klassieker Reed

Lou Reed, hogepriester van de zelfkant, die samenwerkt met Susan Boyle, Schotse muurbloem die uitgroeide tot wereldster dankzij haar deelname aan het tv-programma Britain’s Got Talent – het lag niet voor de hand. En toch is die collaboratie sinds gisteren een feit. Toen werd de videoclip gelanceerd bij Boyle’s versie van Reeds klassieker Perfect Day – en het filmpje is geregisseerd door Reed. Eerst leek de verbintenis onmogelijk: in september verbood Reed dat Boyle zijn liedje zou zingen in het programma America’s Got Talent. Later is de kwestie bijgelegd, Boyle mocht het nummer opnemen voor haar nieuwe, eerdaags te verschijnen cd en Reed bood zijn diensten aan als regisseur.

Boyle’s uitvoering van Perfect Day is vooral geschikt voor Kerstmis. Haar stem haalt uit en vibreert en wordt in het refrein gedragen door kinderstemmen die klinken als een engelenkoor. Dat staat ver af van de sfeer die Reed, bekend om zijn heroïneverslaving en zijn flirts met SM, destijds in het nummer legde. Perfect Day ging over een dagje naar de dierentuin en sangria drinken in het park, maar kon niet los worden gezien van Reeds levensstijl, die de vaak herhaalde tekstregel ‘You’re going to reap just what you sow’ een latente dreiging gaf. Wellicht was Boyle zich bewust van de drugsconnectie: immers, voor haar vorige cd koos ze het nummer Wild Horses van de Jagger/Richards, dat eveneens verwijst naar de effecten van drugsgebruik.

Over Reeds regie was Boyle enthousiast, hij had begrip voor „haar sterke band met haar vaderland”, zei ze. Dus zien we Boyle zingen op heuveltoppen, op een pier in een mistig meer, in een oerbos. Regenbogen en een waterig zonnetje onderstrepen het idee van een ‘perfecte dag’: de dreiging van weleer verpakt als VVV-filmpje voor de Schotse hooglanden. De scherpe randjes uit 1972 zijn definitief verdwenen – en dat onder auspiciën van Reed zelf.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho