Louis van Gaal verzoent zich niet meer met Cruijff en Ajax

Bayern München-trainer Louis van Gaal keert nooit meer terug bij Ajax. Dat zei de 59-jarige coach gisteren bij de opname van het tv-programma College Tour, dat donderdagavond wordt uitgezonden. „Met de droom Ajax weer een heel grote club te maken” werd hij in 2003 technisch directeur van de Amsterdamse voetbalclub. „Ik deed het voor eentiende van het salaris bij Barcelona. Na acht maanden stond ik weer buiten. Toen heb ik besloten nooit meer terug te keren”, zei hij in de grootste collegezaal van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar het programma werd opgenomen. „Ik ben tot op het bot beledigd door het bestuur van destijds.”

Van Gaal nam ontslag omdat de raad van commissarissen en de directie van Ajax weigerden zijn bevoegdheden uit te breiden. Ook had hij op technisch gebied een verschil van inzicht met toenmalig trainer Ronald Koeman. „Ik heb geprobeerd om mijn jeugdtrainers en mijn hoofdtrainer te begeleiden. Toen werd mij verweten dat ik Ronald Koeman te veel begeleid had. Terwijl de resultaten op een heel laag pitje waren op dat moment”, zei hij gisteren. „Als je dan kiest voor een passant en niet voor de technisch directeur die je acht maanden daarvoor met volle overtuiging hebt aangesteld, dan ben je Louis van Gaal niet waard.” De voormalige trainer van Ajax deed de uitspraken op de dag dat Johan Cruijff in zijn column in De Telegraaf de top van de club adviseert op te stappen.

Van Gaal sprak voor duizend studenten twee uur lang opmerkelijk openhartig over tal van zaken, waaronder zijn tijd als bondscoach, de media, psychologische begeleiding, zijn (platte) neus en de zaak-Robben. Ook ging hij in op de bekoelde relatie met Johan Cruijff. Een verzoening lijkt vrijwel uitgesloten. Op de vraag van een student of er plaats is voor vergeving, antwoordde Van Gaal: „U weet niet wat ik aan commentaar heb moeten meemaken in Barcelona. Ik kreeg bijna iedere week kritiek via z’n column in de media. Ik ben zo lang tegengewerkt, dat vergeef je niet.”

Ook reageerde Van Gaal in Amsterdam op de kritiek van Uli Hoeness dat het lastig communiceren is met hem. De voorzitter van Bayern München zei onder meer dat er „moeilijk met Louis van Gaal te praten valt, omdat hij de mening van andere mensen niet accepteert”. Van Gaal noemde het gisteren „geen handige” uitspraak van het clubicoon. „Hij raakt mij als mens en als trainer. Maar Hoeness is de man die Bayern München groot heeft gemaakt. Wie ben ik, trainer en één jaar en vier maanden in dienst, om hem tegen te spreken?”

De tv-uitzending is donderdag om 21.00 uur op Nederland 3

    • Steven Verseput