Louis van Gaal: nooit meer terug naar Ajax

Bayern München-trainer Louis van Gaal keert nooit meer terug bij Ajax. Dat zei de 59-jarige coach gisteren bij de opname van het tv-programma College Tour, dat donderdagavond (21.00 uur) wordt uitgezonden op Nederland 3. In 2004 keerde Van Gaal terug als technisch directeur bij Ajax „met als droom om het weer een heel grote club te maken”, zei hij gisteren in een aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar het programma werd opgenomen. „Ik deed het voor eentiende van het salaris dat ik bij Barcelona verdiende. Na acht maanden stond ik weer buiten. Toen heb ik besloten nooit meer terug te keren. Ik ben tot op het bod beledigd.” Van Gaal nam ontslag omdat de raad van commissarissen en de directie van Ajax weigerden zijn bevoegdheden uit te breiden. Ook had hij een verschil van inzicht met toenmalig trainer Ronald Koeman. Een verzoening met Johan Cruijff lijkt ook uitgesloten. Op de vraag van een student of „vergeving een rol kan spelen” in het herstellen van de relatie met Cruijff, antwoordde een openhartige Van Gaal: „U weet niet wat ik aan commentaar heb moeten meemaken in Barcelona. Ik ben zo lang tegengewerkt, dat vergeef je niet.” Daarnaast ging Van Gaal nog in op de recente kritiek van Uli Hoeness. De president van Bayern had gezegd dat er „moeilijk met Van Gaal te praten valt, omdat hij de mening van andere mensen niet accepteert”.Van Gaal noemde het gisteren „geen handige” uitspraak. „Hij raakt mij als mens en als trainer.”

    • Steven Verseput