Kroes wil EU-breed auteursrecht

Neelie Kroes (Foto: AFP)

Neelie Kroes (Foto: AFP)Neelie Kroes (Foto: AFP)

Het Europese auteursrecht moet moderniseren, vindt Neelie Kroes. De huidige situatie benadeelt de creatieve sector en is niet grensoverschrijdend genoeg. Ze stelt voor de digitale mogelijkheden te omarmen en niet als bedreiging te zien. ‘Internet vermoordt andere media niet.’

Kijk naar de cijfers: mensen die meer op internet zitten, gaan meer lezen en vaker naar de bioscopen en concerten. - Neelie Kroes in haar toespraak

Webwereld maakt uit Kroes’ woorden op dat Brein en Buma/Stemra, Nederlandse belangenorganisaties voor auteursrecht, afgeschaft moeten worden. Kroes noemde de namen van Brein en Buma niet, dus of ze daadwerkelijk bedoelt dat ze hen wil aanpakken, is onduidelijk.

Kroes hamerde in Frankrijk vooral op grensoverschrijdend auteursrecht. Digitaal materiaal als muziek en video moet voor iedereen via internet beschikbaar zijn. Ze noemt de huidige situatie ‘een niet werkend systeem van culturele Berlijnse muren.’

Copyright moet beschermen en niet in de weg zitten, benadrukt ze. Tussenkomst van derden (zoals stichting Brein en Buma/Stemra) moet worden beperkt. Hun bemoeienis zorgt ervoor dat content soms niet beschikbaar is en die leegte wordt opgevuld met illegale alternatieven.

Buma/Stemra veroorzaakte vorig jaar ophef door aan te kondigen dat websites (waaronder ook blogs) moesten betalen voor het embedden van YouTube-video’s. Na een stortvloed van kritiek werd de regeling weer ingetrokken.

Wij probeerden contact te zoeken met een voor- en tegenstander van het huidige auteursrecht, maar die waren niet bereikbaar voor commentaar.

    • Peter Zantingh