Kort nieuws Economie

SNS heeft last van slechte leningen

UTRECHT, 9 nov. SNS Reaal gaat problematische leningen van het vastgoedonderdeel Property Finance in een aparte organisatie onderbrengen en verkopen. Het gaat om een portefeuille van 6,9 miljard euro aan leningen in binnen- en buitenland. De leningen van Property Finance zijn een zware last voor SNS. Door de slechte toestand op de kantorenmarkt, komen financiers in de problemen. Dat leidt tot afschrijvingen op de waarde van de leningen bij SNS. De buitenlandse leningen leverden het bedrijf in het derde kwartaal een verlies op van van 100 miljoen euro. (ANP)

Barclays: minder slechte leningen

LONDEN, 9 nov. De Britse bank Barclays heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van 1,27 miljard pond (1,47 miljard euro). Dit betekende een stijging van 8,5 procent op jaarbasis. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het verlies vanwege slechte leningen daalde de afgelopen negen maanden met 31 procent tot 4,3 miljard pond. Hiermee is het concern op koers om de eigen doelstelling te halen van een reductie van 15 à 20 procent op jaarbasis. Vanwege een last op de eigen schulden, daalde de winst voor belastingen van Barclays echter met 1 miljard pond tot 327 miljoen pond sterling. (ANP)

Stroomnet Europa aan elkaar gelinkt

ARNHEM, 9 nov. Door de koppeling van de Duitse, Luxemburgse en Scandinavische elektriciteitsnetten aan die van Nederland, België en Frankrijk ontstaat vanaf vandaag 12 uur een grote Europese markt voor stroom. Volgens netwerkbeheerder TenneT zorgt de koppeling ervoor dat de elektriciteitsvoorziening zekerder wordt en de prijzen meer concurrerend. „Hierdoor zullen de prijzen naar elkaar toe kruipen, wat voordelig is voor de Nederlandse consument”, zegt een woordvoerder van TenneT. (ANP)

Winst Vodafone stijgt door Afrika

LONDEN, 9 nov. Telecombedrijf Vodafone boekte een winst van 6,1 miljard pond, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winststijging is vooral toe te schrijven aan de toegenomen groei in Afrika, Midden-Europa, Azië en het Midden-Oosten. Vodafone heeft de omzet over het eerste half jaar van zijn gebroken boekjaar met 3,9 procent zien stijgen tot 22,6 miljard pond (26,3 miljard euro). In Europa steeg de omzet met 4,3 procent en in Afrika en Midden-Europa met 20,1 procent, onder meer vanwege valutaschommelingen. (ANP)