Kort nieuws Buitenland

Vijf politieagenten gedood bij geweld in West-Sahara

Rabat, 9 nov. Bij de ontruiming van een protestkamp in de omstreden Westelijke Sahara en het neerslaan van daaruit voortvloeiende rellen in de naburige stad Laayoune zijn gisteren vijf Marokkaanse politiemannen en een Saharaanse betoger gedood. Het was het ernstigste geweld in het door Marokko geannexeerde gebied sinds jaren. Duizenden betogers woonden sinds enkele weken in het tentenkamp om werk en betere leefomstandigheden af te dwingen. De ontruiming kwam enkele uren voor de hervatting van informele onderhandelingen tussen Marokko en het Saharaanse onafhankelijkheidsfront Polisario onder auspiciën van de VN. De VN proberen sinds 1981 een referendum over de toekomst van het gebied te organiseren. (Reuters, AP)

Stroom migranten naar Israël stijgt

Jeruzalem, 9 nov. Het aantal economische migranten en asielzoekers uit Afrika dat erin is geslaagd uit Egypte de grens met Israël over te komen is dit jaar gestegen van 350 in 2009 tot 1.100 per maand. Dat heeft het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De Afrikanen betalen Egyptische smokkelaars om vanuit de Sinaï Israël binnen te komen, waar ze illegaal werk zoeken. Volgens de nieuwe cijfers kwamen er alleen al in de nacht van zondag op maandag 170 migranten de grens over. Om de stroom in te dammen begint Israël volgende maand de bouw van een afscheiding langs de 220 kilometer lange grens. (AP)

Polen verbiedt synthetische drugs

Door onze correspondent

Warschau, 9 nov. De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft gisteren een omstreden noodwet ondertekend die de handel of productie van synthetische drugs in Polen verbiedt. De maatregel volgt op mediaberichten over grootschalige vergiftiging door smartdrugs, met soms dodelijke afloop. Vorige maand moesten duizend smartshops, de helft van het totale aantal winkels, al op last van de Poolse gezondheidsinspectie de deuren sluiten. Juristen voorspellen miljoenenclaims, omdat de meeste winkels in de afgelopen jaren legaal opereerden. Media melden bovendien dat de drugshandel ondergronds gewoon doorgaat. Volgens de nieuwe wet mogen andere verdachte producten in smartshops gedurende maximaal achttien maanden uit de handel worden gehouden voor laboratoriumonderzoek.

Paus wil overleg over misbruik

Rome, 9 nov. Paus Benedictus heeft gisteren kardinalen uit de hele wereld naar Rome geroepen om daar volgende week te overleggen over het seksueel misbruik van kinderen door kerkelijk personeel. Door zulk misbruik is de Katholieke Kerk in veel landen ernstig in opspraak geraakt. Het Vaticaan bestempelde de bijeenkomst als „een dag van reflectie en gebed”. (AP)