Kort nieuws Binnenland

Hof: VWS mag half mld euro korten op ziekenhuizen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 9 nov. Het ministerie van Volksgezondheid mag de ziekenhuizen volgend jaar een korting opleggen van 549 miljoen euro. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat vanochtend bepaald. Het hof corrigeert hiermee een uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die in september bepaalde dat het ministerie de korting niet mocht opleggen, omdat de bezuiniging in strijd was met het beginsel van behoorlijk bestuur en dus onrechtmatig. Het ministerie van VWS ging tegen deze beslissing in spoedappèl. Het hof liet vanochtend weten dat het besluit nog een voorgenomen besluit van VWS was en dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) „onvoldoende argumenten” heeft aangedragen om te spreken van onbehoorlijk bestuur. Volgens VWS hebben de ziekenhuizen vorig jaar te veel geld uitgegeven. De NVZ zegt in een reactie hoger beroep tegen de uitspraak te overwegen. Volgens de organisatie kunnen door de korting de wachtlijsten toenemen en gaat deze ten koste van investeringen en innovaties.

Eis: 25 jaar om dood crèchehoudster

Amsterdam, 9 nov. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 25 jaar celstraf tegen Nevzat K. die ervan wordt verdacht vorig jaar zomer crèchehoudster Arzu Erbas voor haar kinderdagverblijf in Amsterdam te hebben doodgestoken. Dat bleek vandaag uit het requisitoir van de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam. Het OM acht vooral op basis van een groot aantal getuigenverklaringen bewezen dat K. op 10 augustus 2009 de 32-jarige Erbas op de parkeerplaats voor haar crèche Moeders Schoot met twintig messteken om het leven heeft gebracht. Het OM spreekt van moord. (ANP)

Ledenaanwas bij politieke partijen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 9 nov. Het ledenaantal van politieke partijen is de laatste maanden fors gestegen. Dat geldt vooral voor de partijen die zich stevig afzetten tegen de PVV, de partij die geen nieuwe leden toelaat. Grootste groeier van 2010 is GroenLinks, zo blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Dagblad. Met een groei van 26 procent sinds januari komt die partij uit op 26.500 leden. D66, nu 22.000 leden, groeide met 18 procent. Ook de PvdA is na een historisch dieptepunt op de weg terug. Met 56.041 telt de partij nog altijd slechts een derde van het aantal in 1959, maar ze heeft nu wel een groei van drie procent.

‘Bij geboorte alleen NL registreren’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 nov. Wanneer ouders hun kind bij de gemeente registreren, moeten zij de keuze krijgen om het kind alleen onder de Nederlandse nationaliteit te registreren. Dat stelt burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. De burgemeester zegt dit naar aanleiding van twee Utrechtse ouders met meerdere nationaliteiten die hun kind alleen met de Nederlandse nationaliteit wilden registreren. Onder de huidige Wet gemeentelijke basisadministratie (GBA) wordt een kind geregistreerd met alle nationaliteiten van de ouders. Van sommige nationaliteiten, zoals de Marokkaanse en de Argentijnse, kan men vervolgens maar moeilijk afstand doen. In een soortgelijke discussie vorig jaar stelde toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) dat de feitelijke nationaliteit van iemand niet bepaald wordt door de GBA.