Kernafval komt aan bij opslag Gorleben

Een transport met Duits nucleair afval dat dit weekeinde vanuit het Franse La Hague per trein naar Noord-Duitsland is vervoerd, is vanmorgen aangekomen bij de opslagplaats in het stadje Gorleben. Gisteren arriveerde de trein met 123 ton hoogradioactief afval in Dannenberg, twintig kilometer van Gorleben. Daar is het overgeslagen op vrachtwagens die het afval naar de twintig kilometer verderop gelegen tijdelijke opslagplaats hebben gebracht.

Actievoerders hebben tevergeefs geprobeerd de straten te blokkeren. Het transport is meer dan drie dagen per trein onderweg geweest. Op zijn route door Duitsland is het meermaals tegengehouden door demonstranten, vooral op het laatste stuk in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen.

Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen tegen zowel het transport als het nieuwe kernenergiebeleid van de regering van bondskanselier Angela Merkel. Die besloot onlangs de Duitse kerncentrales langer open te houden dan eerder wettelijk was vastgelegd.

Niet eerder heeft een dergelijk transport met nucleair afval er zo lang over gedaan om op de plek van bestemming te komen. Dit twaalfde transport sinds 1995 is ruim 92 uur onderweg geweest. De Duitse overheden hebben meer dan 17.000 man politie ingezet voor een ordelijk verloop. De kosten van het transport kunnen oplopen tot meer dan 25 miljoen euro. De politievakbond zegt dat veel politiemensen vanmorgen al meer dan 24 uur zonder pauze hadden gewerkt. „Onze mensen zijn de sukkels van de natie”, aldus vakbondsman Joachim Lenders.

De demonstraties zijn over het algemeen vreedzaam verlopen, maar plaatselijk is het de afgelopen dagen tot schermutselingen gekomen.

Christen-democratische politici verwijten de politieke top van de Groenen, die bij de protesten aanwezig was, dat deze zich voor de kar van „brandstichters en stenengooiers” heeft laten spannen.

Maar volgens Europarlementariër Rebecca Harms van de Groenen laat het verzet juist zien hoe de meerderheid van de Duitse bevolking over kernenergie denkt.