Je baas afzeiken op Facebook moet kunnen

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van nrc.nlPeter Vandermeersch is hoofdredacteur van nrc.nl

The New York Times schrijft over een vrouw die ontslagen werd nadat ze iets onaardigs over haar baas op Facebook had gezegd. Volgens de Amerikaanse National Labor Relational Board had het bedrijf, een ambulancedienst uit Connecticut, de vrouw niet mogen ontslaan. Op een negatieve manier over je arbeidsomstandigheden praten (zoals bijvoorbeeld over een stomme baas) moet kunnen, of het nu bij de koffie-automaat is of op een sociale netwerksite. Advocaten zien de uitspraak van de NLRB als een belangrijk precedent.

Het nieuws doet een klein beetje denken aan de heisa die er eerder deze week ontstond in Suriname.  Het begon op  29 oktober toen een leerling  van het E.P. Meyer Lyceum een foto maakte van zijn  ICT-lerares. Hij zette de foto op Facebook met de tekst „I am  ugly and I teach ICT”. Veertien andere leerlingen plaatsten commentaren waarin de docente werd beledigd en waarin werd opgeroepen de school  in brand te steken, aldus een  communiqué, gisteren,  van  het schoolbestuur. De school  besloot de leerlingen te schorsen, onder wie de dochter van  president Desi Bouterse (die „haha wat gemeen” zou hebben gepost). Het ministerie  vond de straf te zwaar en onthief het schoolhoofd, Joan  Doelwijt, uit haar functie toen  zij weigerde de schorsing in te  trekken. Alle leraren op de  school legden daarna het  werk neer. De Bond van Leraren steunde de docenten en  dreigde met een landelijke  staking. Afgelopen weekend  bereikten de partijen een akkoord. De directeur is terug en  de school is gisteren heropend. De lessen zouden vandaag worden hervat. De leerlingen zijn nog geschorst.

    • Ward Wijndelts