Israël kondigt bouw aan in O-Jeruzalem

De Israëlische regering heeft gisteren de bouw van 1.300 nieuwe appartementen in bezet Oost-Jeruzalem aangekondigd. De bekendmaking viel samen met Amerikaanse inspanningen Israël tot een nieuwe beperking van de bouw in nederzettingen te bewegen.

Washington probeert op die manier het vastgelopen vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen.

De Amerikaanse regering reageerde „diep teleurgesteld” op de aankondiging die een woordvoerder als „contraproductief” kenschetste. Een medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas sloot terugkeer naar de onderhandelingen uit zolang Israël in bezet gebied blijft bouwen.

De bekendmaking van het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam terwijl premier Benjamin Netanyahu op bezoek is in de Verenigde Staten. De premier leverde er geen expliciet commentaar op. Een eerdere bekendmaking van de bouw van honderden nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem viel samen met een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan Israël. Biden reageerde toen furieus.

Directe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liepen in september kort na het begin vast toen Netanyahu weigerde een beperkte bouwstop te verlengen. De bouwstop omvatte overigens niet Oost-Jeruzalem en legde niet alle bouw op de bezette Westelijke Jordaanoever stil.

Premier Netanyahu onderstreepte gisteren in New Orleans dat Israël niet zal wijken voor buitenlandse druk, zonder met zoveel woorden te zeggen dat hij op de oproepen tot een nieuwe bouwstop doelde. Hij zei dat als de Palestijnse leiders werkelijk vrede willen, ze moeten ophouden voorwaarden vooraf te stellen en in plaats daarvan de vredesonderhandelingen moeten hervatten.

De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, Saeb Erekat, meende gisteren dat Netanyahu vastbesloten is om het vredesproces te vernietigen. Abbas’ medewerker Nabil Sabu Rdainah eiste praktische stappen van Washington om het vredesproces uit het slop te trekken. Hij onderstreepte ook dat er geen vredesakkoord zal zijn als het niet Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat omvat. (Reuters, AP, AFP)