Internationaal kort

Rusland: journalisten in elkaar geslagen na onderzoek corruptie

Door onze correspondent

Moskou. De Russische journalist Anatoli Adamtsjoek is gisteren in Moskou in elkaar geslagen. Hij is de tweede journalist die de afgelopen dagen is mishandeld. De politie sluit een verband tussen de geweldsdelicten niet uit. De bekende Russische onderzoeksjournalist Oleg Kasjin werd afgelopen weekeinde voor zijn huis in Moskou zwaar mishandeld. Hij ligt in kritieke toestand op de intensive care. Kasjin, die schreef voor de kwaliteitskrant Kommersant, werd opgewacht door twee mannen die met zware voorwerpen langdurig op hem inhakten. Ze braken zijn benen en vingers, sloegen zijn schedel in en hakten een pink af. Volgens de hoofdredacteur van Kommersant heeft de aanval te maken met Kasjins kritische artikelen d over de Russische machthebbers. Zo schreef hij over de corruptie rond de aanleg van de omstreden snelweg van Moskou naar Sint-Petersburg. Ook Adamtsjoek doet onderzoek doet naar deze snelweg. Naar aanleiding van Kasjins artikelen noemde de pro-Kremlinjongerenorganisatie Molodaja Gvardia hem in augustus een „verrader” die „gestraft” moest worden. Twee dagen voor de aanslag op Kasjin werd een van de leiders van het protest tegen de aanleg van de snelweg zwaar mishandeld.

Visumplicht Bosnië en Albanië is voorbij

Door onze correspondent

Brussel. Inwoners van Bosnië-Herzegovina en Albanië mogen voortaan zonder visum naar de EU reizen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten vandaag unaniem besloten in Brussel. Een jaar geleden werd de visumplicht voor de ex-Joegoslavische republieken Macedonië, Montenegro en Servië al opgeheven. Albanië en Bosnië-Herzegovina voldeden toen nog niet aan de vereisten, zoals de uitgifte van biometrische paspoorten en goede controles en administratie van het grensverkeer. Op de Balkan geldt de visumplicht nu alleen nog voor inwoners van Kosovo.

Oud-president Chirac opnieuw aangeklaagd

PARIJS. De Franse oud-president Jacques Chirac moet zich voor een tweede keer bij de rechter verantwoorden voor beschuldigingen van corruptie. Dat hebben anonieme bronnen bij de rechterlijke macht gisteren gezegd. De nieuwste zaak dateert uit de periode dat Chirac burgemeester van Parijs was en heeft betrekking op het financieren van de voorloper van de politieke partij UMP. Van zeven functies bij de conservatieve partij RPR werden de salarissen ten onrechte betaald door de gemeente Parijs of door bouwbedrijven. Chirac zou zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan ‘illegale belangenverstrengeling’. Hij was van 1977 tot 1995 burgemeester van de Franse hoofdstad. De oud-president moet in maart ook al voorkomen in verband met een andere corruptiezaak, waarbij het eveneens gaat het om nepbanen bij de RPR. Chirac is in deze zaak aangeklaagd voor verduistering en vertrouwensbreuk. Chirac ontkent de aantijgingen en merkte op dat Frankrijk lange tijd geen richtlijnen had voor het financieren van politieke partijen. Chirac wordt al jaren achtervolgd door corruptieschandalen. Hij zou een systeem op hebben gezet waardoor miljoenen euro’s in de partijkas vloeiden. Maar als president (1995 tot 2007) genoot Chirac immuniteit (AP)

Gewonden uit Irak naar Frankrijk

Door een onzer redacteuren

parijs. Frankrijk neemt 150 Irakezen op na het bloedbad in de Syrisch-katholieke kathedraal in Bagdad op 31 oktober. Gisteravond zou in Parijs een vlucht met 36 zwaargewonde Irakezen arriveren, verklaarde de Franse minister van Immigratie Eric Besson gisteren. Het bloedbad in Bagdad ontstond na een gijzeling door een aan Al-Qaeda gelieerde groep van ruim honderd christenen. Bij een confrontatie tussen de extremisten en Iraakse veiligheidstroepen vonden 53 mensen de dood. Besson onderstreepte de Franse „traditie” om asiel te verlenen aan kwetsbare minderheden. Sinds de herfst van 2007 heeft Frankrijk 1.300 Iraakse christenen opgenomen.