Gezinnen uit huis gezet in Gouda's Oosterwei

De Goudse wijk Oosterwei is weer negatief in het nieuws. Kinderen van Nederlands-Marokkaanse afkomst tussen de 8 en 14 jaar verpestten onlangs een wijkactiviteit. De kinderen bekogelden deelnemers aan een schoonmaakactie met bloembollen.

Normaal gesproken haalt zo’n incident de nationale media niet. Maar dit voorval speelde zich af in Oosterwei, de wijk die ruim twee jaar geleden het nationale symbool werd van problemen met jongeren van Nederlands-Marokkaanse afkomst. Openbaar vervoermaatschappij Connexxion besloot na aanhoudende treiterijen en bedreigingen van buschauffeurs door jongeren een paar dagen geen bussen door de wijk te laten rijden.

Daarop volgde een nationaal debat over hoe de jongeren aangepakt moest worden. PVV-leider Geert Wilders pleitte ervoor om het leger naar Oosterwei te sturen. Ook burgemeester Wim Cornelis (PvdA) kondigde stevige maatregelen aan. Zo wilde hij met ‘gezinsmanagers’ probleemgezinnen dwingen opvoedondersteuning te accepteren. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben negen Goudse gezinnen een dergelijke manager toegewezen gekregen.

Het AD meldde vanmorgen dat Cornelis probleemgezinnen uit de wijk wil zetten. Volgens de gemeentewoordvoerder is dat in de praktijk al zeker twee keer gebeurd. Een gezin is binnen Gouda verhuisd, een ander gezin buiten de stad. Het zijn gezinnen waarbij al van alles is geprobeerd, zegt de woordvoerder. „Als je aan alle touwtjes hebt getrokken en het werkt niet, moet je wat anders proberen. In een nieuwe omgeving kunnen ze opnieuw beginnen.” Een gezin kan alleen gedwongen worden te verhuizen bij een huurachterstand. In andere gevallen moeten ze zelf akkoord gaan met een verhuizing.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) kondigde deze week aan dat mensen die overlast veroorzaken een gebiedsverbod van twee jaar kunnen krijgen. Een gebiedsverbod wordt naast een geldboete, celstraf of taakstraf een opzichzelfstaande maatregel. De politie en de gemeente Gouda zeggen er blij mee te zijn.