Geld chronisch zieke naar verkeerde

De tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten komt terecht bij mensen die de financiële compensatie niet nodig zeggen te hebben. De organisatie voor chronisch zieken en gehandicapten, de CG-raad, krijgt vragen van mensen die opeens 150 à 500 euro van de overheid op hun rekening gestort krijgen, terwijl zij geen extra kosten hadden.

„Mensen vragen zich af waarom ze dat geld krijgen en willen er van afzien”, zegt een woordvoerder van de CG-raad. „Het geld komt zo niet bij de zieke mensen die het nodig hebben, de doelgroep.’’

Iemand die allergiepillen bij de apotheek had gehaald en dit bedrag gewoon bij zijn zorgverzekeraar kan declareren, krijgt zomaar 300 euro. Een vrouw die naar de fysiotherapeut gaat, krijgt opeens ook een paar honderd euro, evenals ouders van een jongen die korte tijd Caesartherapie volgde.

Deze situatie is het gevolg van de invoering van de wet Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten uit 2009, bedoeld voor 1,8 miljoen mensen. Die wet vervangt de fiscale aftrek van ‘buitengewone ziektekosten’. Doel van de nieuwe wet was om ervoor te zorgen dat het geld terechtkwam bij mensen die het echt nodig hebben. Er is 500 miljoen euro voor in 2010. Ruim 2 miljoen beschikkingen zouden al zijn verstuurd. Het ministerie zegt dat betaald wordt volgens met de Kamer afgesproken criteria.

Ook Kamerleden krijgen hier vragen over van kiezers. VVD-Kamerlid Tamara Venrooy zal de minister hierover vragen stellen.

    • Antoinette Reerink