Economie kort

Verhoudingen staan op scherp met G20-top in zicht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De spanningen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld over het monetaire beleid van het land lopen hoog op. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, voegde zich gisteren bij de critici door te stellen dat de VS de onveiligheid in de wereldeconomie vergroten. De onrust over het besluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om 600 miljard dollar in de economie te pompen, zet de verhoudingen op scherp vlak voor de G20-topontmoeting. De leiders van de twintig belangrijkste landen voor de wereldeconomie komen donderdag en vrijdag bijeen in Seoul. De leiders zullen waarschijnlijk een aantal afspraken maken, zoals over strengere kapitaaleisen voor banken. Maar de eenheid die zij zo graag willen uitstralen, is steeds moeilijker te handhaven nu ook in Europa de kritiek op de VS toeneemt. Eerder al uitten veel Aziatische leiders kritiek op het besluit van de Fed. De vrees is dat de toevloed van dollars in het financiële systeem de komende maanden andere munten zal opstuwen, waardoor de export van deze landen schade kan oplopen.

Google zet rem op Facebookvrienden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Kleine lettertjes kunnen grote gevolgen hebben, ook op het internet. Uit een kleine aanpassing in de gebruiksvoorwaarden van Google blijkt dat de concurrentiestrijd tussen de Amerikaanse internetbedrijven Google en Facebook zich verhardt. Google verbiedt Facebook vanaf nu de rechtstreekse toegang tot gegevens van mensen die gebruikmaken van Googles maildienst Gmail. Sociaal netwerk Facebook groeit snel omdat het makkelijk is andere mensen lid te maken, door mailadressen in één keer te importeren. Zo konden ook gebruikers van Gmail simpel al hun Google-contacten overhevelen naar de webdienst. Maar in Googles nieuwe gebruiksvoorwaarden, meldt website Techcrunch, stelt de zoekmachine alleen nog maar data ter beschikking aan webdiensten die zelf ook hun klantengegevens prijsgeven. Facebook geeft daar tot nu toe geen gehoor aan: het lukt niet in één keer de adresgegevens van Facebookvrienden te importeren in andere applicaties. Facebook trekt meer bezoekers dan Google en is een concurrent voor advertentie-inkomsten.

Staking postbodes van TNT gaat door

DEN HAAG. De aangekondigde staking van postbodes op 16 november gaat door. Gisteren verliep een ultimatum dat de bonden aan TNT stelden. TNT en de vakbonden liggen op ramkoers over de invulling van een omvangrijke reorganisatie bij het postbedrijf. TNT geeft niet toe aan de voornaamste eis van de bonden om het tempo van de reorganisatie te vertragen. TNT kwam gisteren nog met een reactie op het ultimatum, waarmee het bedrijf tegemoet kwam aan enkele wat kleinere eisen van de bonden. De bonden lieten bij monde van Abvakabo FNV weten de staking door te zetten. (ANP)