Duizenden uit Birma gevlucht

Een dag na de verkiezingen in Birma zijn gisteren tienduizend Birmezen op de vlucht geslagen voor geweld tussen rebellen en regeringstroepen. De vluchtelingen zijn massaal de grens met Thailand overgestoken, zo meldden Thaise regeringsfunctionarissen. Bij gevechten tussen rebellen van de etnische Karen en het Birmese leger zouden volgens tijdschrift The Irrawaddy zeven doden zijn gevallen, onder wie een kandidaat van de USDP, de partij die door de militaire junta wordt gesteund. De junta stelde de winst bij de verkiezingen voor de eigen partij veilig door kiezers de mogelijkheid te geven om al enkele dagen voor de verkiezingsdag te stemmen, op de USDP. De junta maakte het de oppositiepartijen ook moeilijk door strenge regels bij het campagnevoeren. verder mochten 1,5 miljoen leden van etnische minderheden niet stemmen omdat ze in ‘oorlogsgebied’ leven. (NRC)