Donner wil lonen 2 jaar bevriezen

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil twee jaar lang geen loonsverhoging voor rijksambtenaren. Dat is de inzet bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Vakbond AbvaKabo wijst dit af.

Vandaag zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 120.000 rijksambtenaren begonnen. De verhoudingen staan op scherp. Minister Donner stuurde gisteravond zijn voorstel naar de vakbonden. Twee jaar lang krijgen de ambtenaren er geen cent bij, als het aan hem ligt. Want, schrijft de minister, er moet nu eenmaal aanzienlijk bezuinigd worden om de overheidsuitgaven weer „op een houdbaar niveau te krijgen”.

Een loonsverhoging past daar niet bij. Bovendien, schrijft Donner, hebben de ambtenaren er de afgelopen jaren al genoeg bij gekregen. „De loonontwikkeling bij het Rijk is 2 procent hoger dan die in de marktsector.” Ook wijst hij op de geplande eindejaarsuitkering voor ambtenaren: die is 2,9 procent hoger dan voorbije jaren.

Voor AbvaKabo FNV komt de ‘dubbele nul’ als een onaangename verrassing. „We wisten wel dat de minister voor 2011 aan de nullijn wilde vasthouden”, zegt eerste onderhandelaar Jan Willem Dieten van AbvaKabo. „Maar dat hij de ambtenaren óók voor 2012 geen loonsverhoging wil geven, komt voor ons uit de lucht vallen. De minister maakt het er niet gemakkelijker op. Het is ondenkbaar dat we hiermee akkoord gaan.”

De vakbond houdt vast aan een loonsverhoging van 2 procent voor alle rijksambtenaren. Dat die er in de ogen van Donner al genoeg bij zouden hebben gekregen, noemt Dieten „flauwekul”. „Het klopt dat de ambtenaren bij de vorming van de huidige cao, in 2007, wél een loonsverhoging kregen. Maar dat had te maken met het repareren van een achterstand: de ambtenarensalarissen liepen toen nog 3 procent achter bij de markt. Nu lopen we quitte. Dat willen we zo houden.”

Naast de loonsverhoging van 2 procent wil de vakbond dat er harde afspraken worden gemaakt over het voorkomen van gedwongen ontslagen. Door de plannen van het kabinet-Rutte dat 6,5 miljard wil bezuinigen op de ambtenaren dreigen duizenden hun baan te verliezen. „Donner zegt hier niets over in zijn voorstel”, aldus Dieten. „Dus daar ligt volgens mij ruimte.” Vandaag zijn de eerste „aftastende” gesprekken begonnen. Donderdag is er een vervolgsessie.