Cruijff versus Ajax

Johan Cruijff opende na de nederlaag van Ajax tegen ADO Den Haag de aanval.

„Als het bestuur het echt goed met Ajax meent, dan stapt het nu op.”

Het is alsof Johan Cruijff gisteren in zijn wekelijkse column in De Telegraaf zijn kritiek op Ajax gewoon herhaalt. Net als eind september, toen de club nog bovenaan in de eredivisie stond, veegde de oud-voetballer opnieuw de vloer aan met het bestuur en de directie. Cruijff maant de leiding op te stappen. Dit keer krijgt de voormalige nummer veertien na nederlagen tegen Auxerre en ADO Den Haag echter wel de massale steun van de supporters. Een half leeggelopen stadion floot de selectie van Ajax zondagmiddag uit.

Directeur Rik van den Boog stelde anderhalve maand geleden nog dat hij de kritiek van Cruijff „nauwelijks nog serieus kon nemen”. Destijds zei hij: „Het is Cruijffs mening, die ik niet deel omdat ik weet waar we bij Ajax mee bezig zijn. Natuurlijk gaat er wel eens wat fout, maar we zetten stappen vooruit.” De druk op de directeur is zo toegenomen dat dergelijke uitlatingen hem nu niet meer in dank zullen worden afgenomen.

Vorige week pleitten supporters van Ajax er al in een open brief aan Cruijff voor dat het clubicoon de leiding zelf in handen neemt. Tot die tijd zou de oppositie tegen de clubleiding georganiseerd moeten worden door de vorming van een ‘Rood-witte olifant’, een tegenbeweging naar voorbeeld van de ‘Blauwe olifant’ van FC Barcelona die zich ooit verzette tegen het beleid van voorzitters als Luís Núñez en Joan Gaspart.

De sportieve tegenslagen van Ajax hebben als een katalysator gewerkt. Na nederlagen tegen FC Utrecht en Auxerre en een gelijkspel bij Excelsior volgde zondag een voorlopig dieptepunt tegen ADO. De formatie van Martin Jol verloor niet alleen voor het eerst sinds 24 jaar thuis van de Haagse club, het was nog verdiend ook.

Het was pijnlijk te zien dat John van den Brom zijn voormalige werkgever met eigen middelen versloeg. De trainer van ADO liet zijn ploeg met klassieke buitenspelers – onder wie nota bene de ex-Ajacied Jarchinio Antonia – aantreden. Dit zogenoemde 4-3-3-systeem staat te boek als de huisstijl van Ajax, gebaseerd op de filosofie van Cruijff.

Jol beklaagde zich erover dat Ajax niet over buitenspelers met voldoende kwaliteiten beschikt. Ajax speelde dit seizoen doorgaans noodgedwongen met de twee spitsen, Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui. De oververmoeide Suarez slaagt er niet langer in de problemen van Ajax met doelpunten te verbloemen – hij scoorde al vier duels op rij niet. Uitgerekend Van den Brom maakte Ajax de afgelopen jaren als trainer van AGOVV attent op de buitenspelers Dries Mertens en Nacer Chadli. Deze linksbuitens maken nu furore bij respectievelijk FC Utrecht en FC Twente. Ajax haalde op voorspraak van Jol de allesbehalve fitte Mido als noodoplossing.

Cruijff stelde dat ‘het spook Feyenoord’ – sportief en financieel verval – voor Ajax steeds dichterbij komt. „Zowel het kampioenschap als de tweede ronde van de Champions League wordt heel moeilijk en dat kan de club financieel niet hebben. Als het bestuur het echt goed met Ajax meent, dan stapt het nu op. Hetzelfde geldt voor de directie”, liet Cruijff optekenen. Hij verbaasde zich erover dat oud-voetballer Theo van Duivenbode onlangs uit de ledenraad stapte.

Het bestuur bestaat van de Amsterdamse club bestaat uit Uri Coronel (voorzitter), Joop Krant en Cor van Eijden. De directie wordt gevormd door Van den Boog (algemeen), Henri van der Aat (commercieel) en Jeroen Slop (financieel). Donderdag speelt Ajax een bekerduel met Veendam.

    • Koen Greven