Big Boi mist inspiratie

Big Boi. 8/11 Paradiso, Amsterdam. **

Het was geen ironie toen de deejay ruim na middernacht zijn ster aankondigde met de belofte van „The Greatest Show On Earth!” Maar wat een armoedige vertoning lieten Big Boi en zijn handlangers zien, bij een optreden dat eerder een karaokevertoning was bij de video’s die boven hun hoofden vertoond werden. De kale Big Boi van nu rapte synchroon met de teksten van de jonge Big Boi die tien jaar geleden nog een hippe haardos had.

Het leek allemaal zo mooi, toen Antwan ‘Big Boi’ Patton en André ‘3000’ Benjamin een brug sloegen tussen pop, funk en hiphop met hun groep Outkast, het album Stankonia en de hit Miss Jackson. De verwijdering tussen de twee werd al snel duidelijk, toen ze op het daarop volgende dubbelalbum elk een aparte helft opeisten.

Na de breuk komt Big Boi als eerste met een soloalbum. Naast zijn filmrollen en een eigen sneakermerk lijkt hij zijn rol als performer niet erg belangrijk te vinden, nu hij de teksten perfect heeft ingestudeerd en hij de videoclips met veel halfnaakte meisjes en dikke auto’s van livegeluid kan voorzien. Met loeiharde dreunversies van Miss Jackson en solosingle Shutterbug als steunpunten, jaste hij het repertoire er ongeïnspireerd doorheen. Meisjes uit het publiek moesten er wat kleur aan geven; het enige dat nog een beetje op een show leek.

    • Jan Vollaard