AKO-winnaar Van Reybrouck spreekt

David Van Reybrouck. Foto Vincent MentzelDavid Van Reybrouck. Foto Vincent Mentzel

David van Reybrouck ontving gisteravond in het Haarlemse Teylersmuseum de AKO Literatuurprijs voor zijn boek Congo. Een geschiedenis. Literair criticus Jeroen Vullings van Vrij Nederland beklaagde zich op Twitter over de sfeer tijdens de uitreiking:

Net Akoprijs te Haarlem. Chique locatie (Teylers), armoedige bedoening. Zoiets moet ’n feest zijn, niet dienen voor welgeteld 3 minuten tv.

De enige die nog wat glamour bracht daar in Teylers was juryvoorzitter Femke Halsema. Ook voor haar moet dit geen pretje geweest zijn.

En de winnaar, tja, achteraf voorspelbaar: Belg en maatschappelijk verantwoord. Maar goed, ’t had nog erger kunnen zijn.


Het boek van Van Reybrouck was afgelopen jaar door verschillende critici zeer enthousiast ontvangen. Bekijk hier (link aan de rechterkant) een uitermate interessant interview met de winnaar bij de VPRO. Hij legt presentator Wim Brands haarfijn uit wat hem bewoog om een boek te maken over de voormalige Belgische kolonie. En lees hier de recensie van het boek.

    • Ward Wijndelts