300 euro voor sterilisatie. Duizenden junks kozen ervoor

Een 26-jarige drugsverslaafde uit Bartlesville, Oklahoma, heeft haar tien dagen oude baby in de wasmachine gestopt. Justitie verdenkt haar van doodslag. Dit verhaal, gisteren gebracht door sensatiekrant Daily Mail, lichtte de Amerikaanse organisatie Project Prevention vandaag uit op haar Facebook-pagina. Het past binnen haar campagne om draagvlak te winnen voor een omstreden methode: junks betalen

Een 26-jarige drugsverslaafde uit Bartlesville, Oklahoma, heeft haar tien dagen oude baby in de wasmachine gestopt. Justitie verdenkt haar van doodslag. Dit verhaal, gisteren gebracht door sensatiekrant Daily Mail, lichtte de Amerikaanse organisatie Project Prevention vandaag uit op haar Facebook-pagina. Het past binnen haar campagne om draagvlak te winnen voor een omstreden methode: junks betalen voor sterilisatie.

De stichting, opgericht in 1997, is omstreden omdat het vrijheidsrechten als zelfbeschikking en voortplanting onder druk zet. De beloning: eenmalig 300 euro voor het blokkeren van de eileiders, een ingreep die alleen een arts ongedaan kan maken. Of 200 euro per jaar voor vrouwen die kiezen voor anticonceptie. Volgens The New York Post hebben reeds 5000 vrouwen voor één van deze behandelingen gekozen.

Sinds oktober besteden Europese media er volop aandacht aan omdat initiatiefnemer Barbara Harris nu actief is in Engeland. De eerste beloning gaat overigens naar een mannelijke verslaafde. Op haar website weerlegt ze alle kritiek. Het standpunt dat drugsverslaafden niet wilsbekwaam genoeg zijn om te beslissen over sterilisatie pareert ze als volgt:

“Als iemand geen verantwoordelijke beslissingen kan nemen, hoe kun je deze persoon dan vertrouwen met een kind? De beslissing voor anticonceptie op lange termijn is in sommige gevallen de eerste verantwoordelijke beslissing die verslaafden maken.”

Vandaag publiceren Julie Boonekamp, Guido de Wert en Ron Berghmans een opiniestuk in NRC Handelsblad (alleen toegankelijk voor abonnees). Het drietal is verbonden aan de vakgroep Health, Ethics & Society van Maastricht University en vinden Project Prevention moreel te rechtvaardigen.

“Het doel om eventuele kinderen van verslaafde ouders tegen gezondheidsschade te beschermen, is op zichzelf dan ook legitiem. Bovendien is de te vermijden schade ernstig. Alcohol kan onherstelbare neurologische afwijkingen veroorzaken waardoor het kind (op latere leeftijd) allerlei stoornissen kan ontwikkelen. Er kunnen bij de pasgeborene onthoudingsverschijnselen optreden bij een aan cocaïne of heroïne verslaafde moeder. Ook is er de schade die na de geboorte van het kind door de verslaafde kan worden veroorzaakt. Het gaat dan vooral om onverantwoord ouderschap dat zich uit in verwaarlozing en kindermishandeling.”

Op Facebook zijn Britten inmiddels anti-Project Prevention-campagne’s gestart onder het mom ‘Zeg nee tegen eugenetica in de UK’. Eugenetica betekent in het Grieks ‘goed baren’ en wordt uitgelegd als het zuiveren van ongewenste eigenschappen uit het mensenras. Deze leer is in de praktijk gebracht door de nazi’s: zij voerden genetische experimenten uit, dwongen zwakzinnigen tot sterilisatie en vermoordden tienduizenden gehandicapten. Ook de Joden werden om deze reden omgebracht in concentratiekampen.

Barbara Harris raakt met haar project dus een gevoelige zenuw in de samenleving. Maar haar persoonlijke geschiedenis pleit haar vrij van deze verdachtmaking: ze heeft zelf vier kinderen opgevoed van een verslaafde moeder. Haar medelijden zette ze om in politieke actie. Toen een wetsvoorstel op verplichte anticonceptie in Californië sneuvelde, besloot ze er zelf iets aan te doen. Junks verleiden met ingezameld geld. De vraag is of de wetgever niet juist hier tegen moet optreden.

    • Steven de Jong