Wegereef ligt na 'degradatie' weer onder vuur

ZEIST - Jan Wegereef scheidsrechter betaald voetbal van de KNVB voor het voetbalseizoen 2010-2011, portret, portretfoto

FC Utrecht 1 PSV 2

Ruststand 0-1. 25. Dzsudzsak 0-1, 75. Dzsudzsak 0-2 (pen), 81. Demouge 1-2. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 19.000

Jan Wegereef stond na een korte verbanning naar de Jupiler League gisteren bij zijn terugkeer in de eredivisie weer volop in de schijnwerpers. De 48-jarige scheidsrechter eiste bij FC Utrecht-PSV opnieuw een negatieve hoofdrol op en kreeg van beide clubs kritiek te verduren. Wegereef haalde in de catacomben van Stadion Galgenwaard zuchtend zijn schouders op. „Op één of andere manier wordt het niet geaccepteerd als wij fouten maken. Wij moeten feilloos zijn. En dat zijn wij nu eenmaal niet”, stelde Wegereef.

De arbiter werd vorige week door de KNVB even in de luwte gezet na een zwak optreden tijdens Excelsior-Ajax. Wegereef gaf in dat duel veertien dagen geleden een onterechte rode kaart aan Vurnon Anita. De verdediger van Ajax werd vrijgesproken en de scheidsrechter werd ‘gedegradeerd’ naar de wedstrijd FC Eindhoven-Go Ahead Eagles. Wegereef kon daarmee leven. „Als keepers fouten maken, dan spelen ze ook weleens in het tweede. Ik heb het ook niet als een straf gezien. Het is onderdeel van het vak. Het is belangrijk om ritme te houden. Je moet na zo’n wedstrijd weer zo snel mogelijk aan de bak.”

Wegereef begon naar eigen zeggen extra gemotiveerd aan FC Utrecht-PSV. De scheidsrechter wilde zich revancheren, maar kende geen gelukkige dag. Zo ontging het hem dat Otman Bakkal in de 25ste minuut een overtreding maakte op Mihai Nesu waarna PSV een paar tellen later de score opende via Balazs Dzsudzsak. Wegereef verklaarde na afloop de overtreding niet te hebben waargenomen. „De scheidsrechter keek verkeerd”, zei Nesu. „De spelers zijn het belangrijkste in het voetbal. Scheidsrechters zouden onzichtbaar moeten zijn. Helaas was dat vandaag niet zo. Maar goed, het zijn ook mensen.”

De reactie van Jonathan Reis, die in de 33ste minuut na een elleboogstoot met rood van het veld werd gestuurd, was minder genuanceerd. „Ongelooflijk. Natuurlijk was het geen rode kaart”, zei de spits van PSV vlak voordat hij zijn ploeggenoten feliciteerde met de zwaarbevochten overwinning. Trainer Fred Rutten vond dat Reis te zwaar was gestraft voor de actie tegen Alje Schut. De verdediger van FC Utrecht stelde dat hij opeens een steek op zijn middenrif had gevoeld. „Alle lucht werd uit mijn lijf geslagen.”

Wegereef betitelde de elleboogstoot van Reis als „ernstig gemeen spel”. „Verder kan ik er niets over zeggen omdat dit nu onder de rechter is. Maar de beelden spreken denk ik voor zich”, aldus Wegereef. De aanklager deed vandaag een schikkingsvoorstel aan Reis van drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. Rutten liet gisteren weten dat de club uit Eindhoven – met wedstrijden tegen Spakenburg, Excelsior en Ajax voor de boeg – beroep zal aantekenen.

FC Utrecht zal op zijn beurt een schorsing van één duel voor Jacob Lensky waarschijnlijk niet accepteren. De verdediger legde in de ogen van Wegereef een kwartier voor tijd PSV-spits Ola Toivonen in het strafschopgebied neer. PSV kreeg een strafschop en de Canadees kon met rood vertrekken. Dzsudzsak zette PSV vanaf elf meter op een 2-0 voorsprong. De aanhang van FC Utrecht maakte Wegereef daarna minuten achtereen uit voor ‘hoerenjong’.

De clubleiding van FC Utrecht besloot in tegenstelling tot die van Willem II afgelopen vrijdag de wedstrijd niet te staken, maar had een andere oplossing. Uit de geluidsboxen klonk het „come on Utrecht, come on Utrecht”. „Het kan me geen flikker schelen of dit volgens de regels mag”, zei voorzitter Jan Willem van Dop na afloop. „Wij hebben dit gewoon gedaan. Het was een idee van Hans van Breukelen [oud-doelman van FC Utrecht en PSV]. Ik denk dat het gewerkt heeft.”

In de hectische slotfase kwam FC Utrecht via een omhaal van Frank Demouge nog terug tot 2-1. De verdiende gelijkmaker bleef echter uit. De spelers van de thuisclub kwamen met gebogen hoofden van het veld lopen. Aanvoerder Michael Silberbauer beklaagde zich over twee strafschoppen die zijn club onthouden zouden zijn. „De scheidsrechter speelde wel een prominente rol”, zei Schut. „Wegereef had geen gelukkige dag. FC Utrecht was het lijdend voorwerp.” De PSV’ers wreven zich in de handen.

Wegereef, die in het verleden om verschillende redenen een tijd lang geen wedstrijden van Feyenoord en Ajax floot, verwachtte niet dat de KNVB hem opnieuw zal terugzetten naar een lager niveau. „Nee, ik heb er alle vertrouwen dat dat nu niet zal gebeuren. Al had ik ook liever vandaag iets meer in de luwte gestaan.”

    • Koen Greven