Weg met Uggs, draag hakken

Hoge hakken zijn de trend en dit voorjaar overal in Nederland verkrijgbaar.

Maar voor wie er niet aan mee wil doen, is ook de legerkist weer terug.

Hakkendraagster Sabien van Bergen (20) uit Amsterdam. Foto: Peter de Krom

„Ik hou meer van hoge hakken dan lage omdat ik van vrouwen hou”, zegt schoenenontwerper Rem D. Koolhaas (neef van de architect). „Vrouwen op hakken hebben een veel mooiere houding; de billen spannen aan, het bekken kantelt. Het wordt erotisch.”

Rena Breed, oprichter van www.myfavouriteshoes.nl, kwam tot tot dezelfde conclusie: mannen houden van hakken. Ze legde vijftig mannen plaatjes van verschillende schoenen voor: met hak, plat en laarzen, alle modellen waren zwart. „Wat duidelijk naar voren kwam was een voorkeur voor hakken”, zegt Breed. Op Twitter kiest ze dagelijks ‘de schoen van de dag’, en die is bijna altijd torenhoog.

De hooggehakte schoen is een trend, vooral komende zomer, en trends komen nooit uit de lucht vallen. Designers zetten ze op de internationale catwalks, vervolgens worden ze opgepikt door trendsetters om door te sijpelen naar de massa.

Jarenlang hoorde Geraldien Prud’homme, vakredacteur van Schoenvisie, van winkeliers in provinciesteden en dorpen dat ze geen hakken wilden verkopen, er was alleen vraag naar plat. Nu hoort ze een ander geluid. „Voor de winter is nog veel Ugg-achtig bontschoeisel ingekocht, maar voor zomer 2011 gaan winkeliers in de provincie voor hakken. Dat betekent dat de trend doordringt bij de massa.”

Rena Breed snapt de hakkengekte helemaal. Zelf schafte ze onlangs nog „pijnlijk hoge hakken” aan, waarvan ze zich nog afvraagt: waarom?

Nou ja, eigenlijk weet ze dat best. Ze paste de torenhoge hakken en was verloren. Verder dan drie meter lopen lukt niet. Om die reden heeft Breed zo haar bedenkingen of de hoge hakkentrend echt doorzet. Immers, de Nederlandse vrouw is nogal praktisch ingesteld. Op hoge hakken ben je toch minder snel, of erger, kom je klunzig over.

Gelukkig signaleert Prud’homme van Schoenvisie ook een comeback van stoere Dr.Martens en op legerkistjes geïnspireerde schoenen. Charissa de Koning schafte net een paar aan om zich, zoals ze zegt, af te zetten tegen de tuttentrend. „Ik zie zelfs de meest burgerlijke types op stiletto’s rondrennen.” Ja, ze weet ook wel dat ze eerder complimenten uitlokt op sierlijke hakjes. „Platte schoenen zijn op zich niet sexy, hakken altijd.” De Koning heeft er iets op gevonden. „Ik compenseer het met een kort rokje, spannend decolleté, strakke taille en stift mijn lippen rood!”

Maar wat als je inderdaad wel de hoogte in wilt, maar alleen al van het kijken naar een paal een evenwichtstoornis krijgt, of kampt met een te hoge wreef of andere afwijking? Veel hoogs en moois valt dan af. Maar vrouwen met enigszins normale voeten hebben volgens Breed geen excuus. „Schoenenconstructies zijn beter dan ooit, alleen je moet wel bereid zijn er voor te betalen.”

En hoe zit het met de man op hakken? In het hoofdstedelijke uitgaansleven zijn gehakte mannen geen uitzondering meer. Prud’homme ziet ze ook al een tijdje voorbijkomen op de catwalks.

Bang van hakken zijn mannen in elk geval niet. Prud’homme: „Er zijn veel mannen op redelijke hoge hakken zoals president Sarkozy. Ook bestaan er schoenen met ingebouwde hakken.”

    • Georgette Koning