Wat is de juiste etiquette bij kanker?

‘Wat is de beste manier om mensen met kanker aan te spreken?’, vraagt publicist Christopher Hitchens zich af in een essay in magazine Vanity Fair. Maar vooral: ‘hoe wil ik zelf bejegend worden door anderen, zonder een bordje om mijn nek te hangen met ‘ik heb slokdarmkanker en met andere kankersoorten hoef je bij mij niet aan te komen”.

Hitchens worstelt sinds juni met deze ziekte. Tijdens zijn signeersessies voor zijn autobiografie ‘Hitch-22‘ confronteren fans hem regelmatig met botte en ongepaste steunbetuigingen: ‘Ik begrijp wat u doormaakt, mijn neef had ook kanker, die stierf een pijnlijke dood. Maar hij was dan ook zijn hele leven lang homoseksueel.’ 

De publicist is in Amerika bekend om zijn columns, zijn steun aan de Irak-oorlog en een spraakmakende reportage naar het gebruik van ‘waterboarden’. Hij onderging zelf de omstreden ondervragingstechniek (video) en schreef er een stuk over: ‘Geloof me, het is echt martelen’.

    • Hans Klis