Wachten op Harry Mulisch

Amsterdam. Begrafenisondernemers en bandleden van een klezmerorkest, dat joodse treurmuziek speelt, wachten zaterdag voor het huis van de overleden auteur Harry Mulisch. Elk moment kan de doodskist met daarin zijn lichaam naar buiten komen om op weg te gaan naar de herdenkingsbijeenkomst in de Stadsschouwburg. De schrijver zelf, auteur van onder meer De elementen, had zijn uitvaart niet mooier kunnen regisseren. Regen, wind, zon, alles liep door elkaar. Op het moment dat de beige rondvaartboot onder de Utrechtsebrug in Amsterdam voer, verscheen aan de hemel een heldere regenboog. Hij bleef te zien totdat de boot een kwartier later aanmeerde bij begraafplaats Zorgvlied. Enkele duizenden mensen stonden op de bruggen van Amsterdam, op de oevers van de Amstel en tussen de bomen van Zorgvlied. Voorafgegaan door het in het wit gekleed klezmerorkest liep de begrafenisstoet - ook wegens de grote opkomst - een ereronde over de dodenakker, terwijl de regen zachtjes neerdaalde. Nederland, Amsterdam, 06-11-10 Begrafenis van Harry Mulisch. © Foto Merlin Daleman

Begrafenisondernemers en bandleden van een klezmerorkest, dat joodse treurmuziek speelt, wachten zaterdag voor het huis van de overleden auteur Harry Mulisch. Elk moment kan de doodskist met daarin zijn lichaam naar buiten komen om op weg te gaan naar de herdenkingsbijeenkomst in de Stadsschouwburg.

De schrijver zelf, auteur van onder meer De elementen, had zijn uitvaart niet mooier kunnen regisseren. Regen, wind, zon, alles liep door elkaar. Op het moment dat de beige rondvaartboot onder de Utrechtsebrug in Amsterdam voer, verscheen aan de hemel een heldere regenboog. Hij bleef te zien totdat de boot een kwartier later aanmeerde bij begraafplaats Zorgvlied.

Enkele duizenden mensen stonden op de bruggen van Amsterdam, op de oevers van de Amstel en tussen de bomen van Zorgvlied. Voorafgegaan door het in het wit gekleed klezmerorkest liep de begrafenisstoet – ook wegens de grote opkomst – een ereronde over de dodenakker, terwijl de regen zachtjes neerdaalde.

Lees meer over de begrafenis van Harry Mulisch afgelopen zaterdag op: www.nrcboeken.nl