Waarschuwing aan de pers

De mishandeling van de 30-jarige Kommersant-verslaggever Oleg Kasjin werd gefilmd door bewakingscamera’s bij zijn huis. Die opnames zijn door een politieagent aan  Lifenews.ru gegeven en bevatten schokkende beelden. Je kunt je afvragen waarom dat is gebeurd. Sommigen zeggen dat een agent ze heeft verkocht om zijn magere salaris aan te vullen. Het zou heel goed

De mishandeling van de 30-jarige Kommersant-verslaggever Oleg Kasjin werd gefilmd door bewakingscamera’s bij zijn huis. Die opnames zijn door een politieagent aan  Lifenews.ru gegeven en bevatten schokkende beelden. Je kunt je afvragen waarom dat is gebeurd. Sommigen zeggen dat een agent ze heeft verkocht om zijn magere salaris aan te vullen. Het zou heel goed kunnen, gezien de dagelijks wanpraktijken bij de buitengewoon slecht betaalde Russische politie. Maar zelf denk ik toch dat dat vrijgeven een doel heeft: laten zien wat er met je gebeurt als je over dingen schrijft waar je volgens sommigen beter niet over kunt schrijven: de waarheid. 42779

Overigens vrees ik  dat de daders nooit gevonden zullen worden, om over hun opdrachtgevers nog maar te zwijgen. Van de tweehonderd aanvallen op journalisten en activisten die in de afgelopen tien jaar zijn gepleegd heeft de politie slechts in  twee à drie gevallen de daders gevonden. En dan nog zijn de namen van hun opdrachtgevers nooit bekendgemaakt. In 2010 zijn er dertig journalisten afgetuigd, acht van hen zijn aan de gevolgen daarvan overleden. Van de justitiële autoriteiten in Rusland is nu eenmaal bekend dat die er niet zijn voor de bescherming van de burger.

    • Michel Krielaars