VS: militaire vuist tegen Iran (nog) niet nodig

De Verenigde Staten hebben vandaag afstand genomen van de Israëlische positie dat het noodzakelijk is geworden een geloofwaardige militaire vuist tegen Iran te maken om te verhinderen dat Teheran een kernwapen ontwikkelt. Sancties kunnen het werk ook doen.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zei op een persconferentie in Melbourne dat de internationale economische sancties Iran harder treffen dan het regime had verwacht. „Ik ben het niet eens dat alleen een geloofwaardige militaire dreiging Iran ertoe kan bewegen de actie te ondernemen die nodig is om zijn kernwapenprogramma te beëindigen.” Iran ontkent overigens dat zijn nucleaire programma voor iets anders is bedoeld dan het opwekken van elektriciteit.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren in New Orleans tegen de Amerikaanse vicepresident Biden dat geloofwaardige militaire dreiging de enige manier is om zeker te stellen dat Iran niet de beschikking krijgt over een kernwapen. Dat meldden Israëlische politieke bronnen.

Sancties zijn weliswaar belangrijk, zei Netanyahu, maar ze hebben tot dusverre niet tot een Iraanse koerswijziging geleid en verzwaring van de internationale druk is noodzakelijk. Israël zegt een Iraanse atoombom te zien als een existentiële bedreiging.

De officiële Amerikaanse positie ten aanzien van Iran is dat alle opties op tafel liggen, zoals Gates ook bevestigde. Maar Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de mogelijke consequenties van militaire actie voor de stabiliteit van het Midden-Oosten. Ook Amerikaanse belangen in het gebied zouden doelwit kunnen worden van Iraanse vergelding.

Iran en de ‘5+1’, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) plus Duitsland, maken zich juist op om de onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma te hervatten. Beide zijden hebben zich bereid verklaard weer te gaan praten; Turkije heeft zich aangeboden als plaats van onderhandelingen. (Reuters, AP, AFP)