Voorkeur Radio, televisie en internet

Michael C. Hall as Dexter - Photo: Christian Weber - Photo ID: Dexter_Q116-12

actualiteiten

EénVandaag. Het ‘rugzakje’ met geld waardoor leerlingen met een achterstand op reguliere scholen konden blijven, verdwijnt. De druk op de leraren in het reguliere onderwijs wordt groter, de deur naar het speciaal onderwijs is potdicht. De scholen en de Algemene Onderwijsbond maken zich grote zorgen. Verder een verslag over de instelling Slachtofferhulp Nederland die gedupeerden van medische missers gaat bijstaan. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. De Drentse provinciebestuurder Rein Munniksma discussieert met CDA-Kamerlid Ger Koopmans in natuurgebied Dwingelderveld over de voorgenomen bezuinigingen bij de aanleg van natuurgebieden en een gesprek met de Belgische auteur David van Reybrouck over zijn bekroonde en genomineerde boek Congo, een geschiedenis. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Bekendmaking, live vanuit Haarlem, van de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2010 door juryvoorzitter Femke Halsema. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met dichter en schrijver Nico Dijkshoorn, muziek van de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parrow (Cooler as Ekke) en Jan Mulder die speelt voor tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Volkskrant-journalist en filmer Jean Mentens schreef een boek over de ramp op Haïti, die hij zelf ternauwernood overleefde toen het hotel waar hij tijdens de aardbeving verbleef instortte. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Aanpakkers. Serie over mensen die in plaats van klagen over de leefbaarheid van Nederland het heft in handen nemen. Jeroen uit Leiden wil af van leegstaande panden die verkrotten en massa’s auto’s die het straatbeeld ontsieren. Hij bestookt de gemeente met ambitieuze plannen, en met succes. De Amsterdammer Kees maakt zich zorgen over exotische indringers die de Nederlandse flora en fauna bedreigen. Met zaag en bijl trekt hij de natuur in om de Amerikaanse vogelkers, die alles in zijn buurt overwoekert, te bestrijden. Ned.2, 19.25-19.55u.

Radar. Ondanks gedragscodes, nieuwe maatregelen en beloften blijft een stroom aan klachten bestaan over misleidende sms-diensten. Wat doet de wetgever om telecomproviders te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen? Verder airbags voor voetgangers en fietsers, de hoge prijs van LPG, onduidelijkheid over eigen risico in de zorg en een oproep aan mensen die ervaringen hebben met een airbag. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: California dreaming. Documentaire over Californië, de thuishaven van de ongebreidelde kansen, dromen en sterren, met een paradijselijk klimaat. Maar de Gouden Staat is failliet. Publieke voorzieningen worden fors ingeperkt, de werkloosheid blijft stijgen en veel mensen zijn met hun baan ook hun ziektekostenverzekering en woning kwijt. Maar tegelijkertijd lijkt het optimisme en het geloof in de kracht van Amerika onbreekbaar. Filmster Bregtje van der Haak gaat in Los Angeles op zoek naar de kiemen van een nieuwe samenleving en mensen die, onder druk van de crisis, alternatieve vormen van samenleven proberen vorm te geven. Ned.2, 20.55-21.45u.

Panorama. Are you paying too much tax? Reportage over de bezuinigingen bij de Britse belastingdienst en over de invoering van een veelbesproken nieuw computersysteem waarvan insiders zeggen dat het een slechte situatie nog veel erger zal maken. Reporter Adam Shaw praat met belastingexperts, boze belastingbetalers en klokkenluiders die vertellen over mismanagement dat miljoenen ponden kost. BBC 1, 21.30-22.00u.

Dokument: Anker en Anker. Eerste deel van een tweedelige documentaire waarin een portret wordt geschetst van de eeneiige advocatentweeling Wim en Hans Anker. Zij zijn een begrip binnen de strafadvocatuur. Met passie en humor staan ze zowel de grootste crimineel als de kleinste kippendief bij. Ned.2, 23.00-23.55u.

drama

Feuten. Nederlandse dramaserie over het studentencorps. Aflevering 2: Feuten. Slagerszoon Bram heeft zichzelf in de kijker gespeeld bij een stel machtige, oudere leden. Hij krijgt een officieuze uitnodiging om bij huis ‘Ithaka’ te komen. Het enige probleem is dat zijn grootste concurrent en medefeut Freek Bolhuis zijn pijlen heeft gericht op dezelfde prestigieuze plek. Bram moet zich bewijzen in een ongenadig harde confrontatie. Ned.3, 21.20-21.50u.

sport

Holland Sport. Schaatster Marianne Timmer blikt terug op de opening van het schaatsseizoen dit weekend in Heerenveen. Presentator Wilfried praat met Evgeniy Levchenko (Willem II), die vertelt hoe hij dankzij het voetbal kon ontsnappen aan zijn gewelddadige jeugd in de Oekraïne. Ook te gast: Mister Olympia, de Amerikaanse bodybuilder Jay Cutler. Ned.3, 20.25-21.20u.

Barend en Barend. Gesprek met Ron Jans, trainer van sc Heerenveen, en Gertjan Verbeek, voormalig coach van die club en tegenwoordig werkzaam voor AZ. Over de voetbalclub sc Heerenveen en de lastige jongen Bas Dost. Verbeek geeft zijn mening over vrouwenvoetbal en praat over zijn ‘stugge’ imago, Ron Jans wordt ondervraagd over politiek. En is hij echt zo’n saaie familieman? RTL 7, 22.00-23.00u.