Volleybalsters lopen halve finale van WK mis

De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren bij het wereldkampioenschap in Japan verrassend met 3-1 verloren van Thailand. Daardoor is een plaats in de halve finales onhaalbaar voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger. Met nog twee wedstrijden te spelen – tegen de Verenigde Staten en Duitsland – is ook de kwalificatie voor de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats een lastige opgave.

Selinger was teleurgesteld over het optreden van zijn team. „We hebben ons niveau niet gehaald”, concludeerde de bondscoach. „Thailand was goed, maar we moeten naar onszelf kijken en leren van onze fouten. Het was duidelijk dat we moeite hadden met de Aziatische stijl. Ik heb geen moment een herkenbaar ritme in ons spel gezien.”

De volleybalsters begonnen zaterdag nog goed aan de tweede fase van het WK. Het team won met 3-1 van Cuba en had daardoor nog uitzicht op een plek bij de laatste vier. Maar Nederland kon de goede lijn tegen Thailand niet doortrekken.

De ploeg van Selinger werd overdonderd door het snelle aanvalsspel van de Thaise volleybalsters. De tegenstander was in de aanloop naar het duel uitvoerig geanalyseerd. Toch kon Nederland in de eerste twee sets, die werden verloren met 25-15 en 25-23, geen grip krijgen op Thailand. Het kostte zichtbaar moeite om te schakelen van het trage spel van de lange Cubaanse vrouwen naar dat van Thailand. Nederland maakte veel fouten. Alleen Ingrid Visser, goed voor 13 punten, haalde haar gebruikelijke niveau.

In de derde set herstelde Nederland zich. Manon Flier kwam op stoom en leek haar ploeg naar de ommekeer te leiden, resulterend in een 25-15 setwinst. Maar in de vierde set sloeg Thailand de bal bij een setpunt voor Nederland op de lijn. De volleybalsters lieten zich van de wijs brengen en verloren de set met 26-24.

„We hebben gefaald in de vierde set”, erkende Flier. „De wedstrijd leek op dat moment te kantelen. We kregen meer grip op hun spel en wisten dat we er een lange wedstrijd van moesten maken. Maar we gaven ze toch weer een kans om het af te maken door fouten en miscommunicatie van onze kant. Frustrerend, want we waren goed bezig.”

Flier wilde nog niet van een mislukt toernooi spreken. „We beseffen dat een overwinning tegen Thailand heel belangrijk was. Dit gooit dus zeker roet in het eten. Maar we zullen het WK met opgeheven hoofd verlaten. Tegen Amerika hebben we wat recht te zetten.”

Nederland treft morgen de Verenigde Staten, die gisteren met 3-1 van Italië verloren. (ANP)