‘Verkiezingen Azerbeidzjan enorme vervalsing’

 
 

President Ilham Alijev brengt zijn stem uit in Baku, Azerbeidzjan (Foto AP)President Ilham Alijev brengt zijn stem uit in Baku, Azerbeidzjan (Foto AP)

De partij van president Ilham Alijev heeft gisteren zoals verwacht de verkiezingen in Azerbeidzjan gewonnen. De oppositie kreeg amper zetels toegekend. Veel van de resterende zetels gingen naar  ‘onafhankelijke’ partijen die symphatiseren met Alijev. Oppositiepartijen spreken van vervalsing op grote schaal.

De Nieuwe Azerbeidzjaanse Partij (YAP) had zeventig van de 125 parlementszetels, nadat ruim negentig procent was geteld. De oppositie is kritisch over het verloop van de verkiezingen. Ali Kerimli, leider van het Volksfront, sprak van een ,,enorme vervalsing” en Isa Gambar, topman van Musavat, een andere oppositiepartij, stelde dat de gang van zaken ,,overeenkomt met de verkiezingen zoals die werden gehouden in de tijd van de Sovjet-Unie”, zo meldt het ANP. Een westerse diplomaat die aanwezig was als waarnemer sprak van een ,,absolute schijnvertoning”.

“De uitslag is als verwacht”, vertelt NRC-correspondent Michel Krielaars, “en kan worden gezien als een bestendiging van het regime van Alijev. De Azerbeidzjaanse president is een briljante schipperaar tussen Oost en West. Enerzijds weet hij Rusland te vriend te houden, dankzij zijn goede persoonlijke band met Poetin, anderzijds is hij ook goede maatjes met het Westen dat Azerbeidzjan, dat rijk is aan olie en gas,  nodig heeft om voor zijn energievoorziening minder afhankelijk van Rusland te worden. Ook wordt het land gebruikt als transitroute voor Amerikaanse vluchten op Afghanistan. Het Westen houdt zich dan ook gematigd koest als het over de dictatuur van Alijev gaat.”

De regeringspartij claimt dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) brengen later vandaag rapport uit over hun bevindingen.Van de 4,9 miljoen stemgerechtigden ging iets meer dan de helft naar de stembus.

Ruslandcorrespondent Olaf Koens probeerde tevergeefs om voor zondag het ex-sovjetland binnen te komen. Hij kreeg geen medewerking van de ambassade. het land zit op slot voor buitenlanders. Enkele berichten van hem op Twitter:

Overal berichten van stembusfraude, jongen steekt zichzelf in brand en volgens @leylanajafli worden waarnemers in elkaar geslagen. (ongeveer 18 uur geleden via het web)

Dit artikel legt haarfijn uit wat er speelt: http://bit.ly/9Ta7Lz Korte campagne, geen demonstraties, zwartmakerij en onkritische E.U. (ongeer 21 uur geleden via het web)

Blogger @ljmaximus legt uit hoe die flinke cijfers er komen, piek tussen 12-00 en 15-00 uur. Volgens hem is de fraude op volle kracht (ongeveer 21 uur geleden via het web)

In Azerbeidzjan is Alijev sinds 2003 aan de macht. Hij volgde destijds zijn vader Geidar Alijev op, die het land aanvankelijk in de sovjettijd als baas van de Communistische Partij leidde en vervolgens vanaf 1993 als president. Na zijn herverkiezing in 2008 wijzigde Ilham Alijev de grondwet, waardoor hij voor een ongelimiteerd aantal termijnen president kan blijven.

    • Marije Willems