Verhoudingen staan op scherp met G20 in zicht

De spanningen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld over het monetaire beleid van het land lopen hoog op. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, voegde zich vandaag bij de critici door te stellen dat de VS de onveiligheid in de wereldeconomie vergroten.

De onrust over het besluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om 600 miljard dollar in de economie te pompen, zet de verhoudingen op scherp vlak voor de G20-topontmoeting. De leiders van de twintig belangrijkste landen voor de wereldeconomie komen donderdag en vrijdag bijeen in Seoul.

De leiders zullen waarschijnlijk een aantal afspraken maken, zoals over strengere kapitaaleisen voor banken. Maar de eenheid die zij zo graag willen uitstralen, is steeds moeilijker te handhaven nu ook in Europa de kritiek op de VS toeneemt. Eerder al uitten veel Aziatische leiders kritiek op het besluit van de Fed. De vrees is dat de toevloed van dollars in het financiële systeem de komende maanden andere munten zal opstuwen, waardoor de export van deze landen schade kan oplopen.

Schaüble zegt vandaag in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat het besluit van de Fed „meer onzekerheid brengt” in de wereldeconomie. „Het tast de geloofwaardigheid van de VS aan. Washington heeft kritiek op China omdat de Chinezen de eigen munt zouden manipuleren, maar nu wil het de koers van de dollar laag houden door geld te drukken.”

Het is al maandenlang onrustig op de valutamarkten. De acties van sommige landen om de eigen munt te ondersteunen, hebben de vrees voor een valutaoorlog aangewakkerd. Zo probeerde Japan in september de koers van de yen te drukken via interventies.

De actie van de Fed zorgde ervoor dat de angst weer oplaaide. Leiders van opkomende economieën als Brazilië waarschuwden weer voor een valutaoorlog. De Chinezen stelden al diverse keren dat de toevloed van honderden miljarden dollars voor meer instabiliteit zal zorgen.

De onrust op de valutamarkt kan het toch al precaire economische herstel wereldwijd in gevaar brengen. Het is een van de redenen waarom Wolfgang Zoellick, president van de Wereldbank, vanmorgen in de Britse zakenkrant Financial Times opriep om tot een nieuwe goudstandaard te komen. Deze standaard, waarin de dollar, de euro, het pond, de Japanse yen, de Chinese yuan opgenomen moeten worden, zou valuta’s minder vluchtig moeten maken. Het zou volgens Zoellick een soort opvolger van Bretton Woods II moeten worden, een verwijzing naar de plaats waar in 1944 de regels voor het naoorlogse monetaire systeem tot stand kwamen.

Duitsland verwijt VS wereldeconomie te destabiliseren: pagina 9