Verbod op ontruiming is tegenslag voor uitvoerders kraakwet

Cultureel centrum Schijnheilig aan de Amsterdamse Passeerdersgracht, een van de bekendste kraakpanden in de hoofdstad, mag voorlopig niet worden ontruimd. Dit heeft het Amsterdamse gerechtshof vanmiddag bepaald.

Dat is een tegenvaller voor burgemeester Van der Laan bij de uitvoering van de kraakwet, die per 1 oktober kraken verbiedt. Hij bestudeert de uitspraak nog. Een voor morgen geplande grootschalige ontruiming van andere kraakpanden gaat vooralsnog door.

Het is voor het eerst dat krakers hun zin hebben gekregen in de procedures die ze hebben aangespannen tegen uitvoering van de kraakwet. De krakers van Schijnheilig verloren vorige maand een kort geding tegen de ontruiming en dienden een spoedappèl in bij het gerechtshof. Het hof, dat vrijdag bij de behandeling zelfs van een ‘turbo spoedappèl’ sprak, doet eind november uitspraak.

De krakers vonden dat Schijnheilig tot die tijd niet ontruimd zou mogen worden. Het Hof gaf hun daarin gelijk, omdat volgens de rechter niet vaststaat dat de krakers in het ongelijk zullen worden gesteld.

In de Amsterdamse binnenstad is Schijnheilig de belangrijkste twistappel in het debat over de nieuwe kraakwet. Volgens GroenLinks en de krakers is er helemaal geen duidelijke bestemming voor het gebouw en kan ontruiming daarom wachten. Van der Laan is van mening dat het plaatsen van tijdelijke ‘antikraakbewoners’ ook een bestemming is voor een pand.

Schijnheilig stond op de ontruimingslijst van Amsterdamse kraakpanden die morgen worden ontruimd. De ontruiming is een test voor de uitvoering van de nieuwe wet en zal morgen naar verwachting stuiten op fel verzet van de kraakbeweging.

Dit weekeinde en vanmorgen waren krakers in Amsterdam al bezig met verhuizen. Het meer militante deel van de kraakbeweging zegt zich te zullen verzetten tegen de ontruimingen. „We lopen niet met opgeheven handen naar buiten”, zegt een kraker, die niet zegt of er geweld gebruikt zal worden. Enkele kraakpanden zijn gebarricadeerd. Sommige krakers zullen zich vastketenen aan de panden.

Demonstraties tegen de kraakwet begin oktober liepen uit de hand. In Amsterdam en Nijmegen werden er bij rellen tientallen krakers gearresteerd. Een kraakster in Amsterdam raakte zwaargewond; de rijksrecherche doet onderzoek.

Kraken: pagina 3

    • Leonie van Nierop
    • Karel Berkhout