Van Mierlo heeft nieuwe buurman op Zorgvlied

Zijn familie koos voor een graf schuin tegenover dat van Hans van Mierlo, een goede vriend. Sinds zaterdag ligt Harry Mulisch op begraafplaats Zorgvlied. „Met veel hoge bomen, hardstenen monumenten en zerken. Een plek die bij Mulisch past”, zegt directeur Arpad Nesvadba van Zorgvlied.

Mulisch’ uitvaart zorgde afgelopen weekeinde voor honderden extra bezoekers aan de rustplaats in Amstelveen. Met hem liggen er zeker driehonderd schrijvers, kunstenaars en politici begraven op het ‘Père Lachaise van Amsterdam’, naar de beroemde begraafplaats in Parijs. Op Zorgvlied liggen acteur Antonie Kamerling, regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, schrijver Martin Bril en ondernemer Gerard Heineken. En Judith van Laer, de eerste vrouw van schrijver Kluun, hoofdpersoon van Komt een vrouw bij de dokter. De grafsteen van Herman Brood staat in de ‘flamboyante’ wijk, die van Mulisch in de ‘klassieke wijk’.

Waarom bekend Nederland voor Zorgvlied kiest? Die traditie is 140 jaar geleden begonnen, om praktische redenen, zegt Nesvadba. „Rond 1870 liepen vrienden en familie nog achter de koets aan. Voor de Amsterdamse elite, die niet ver wilde lopen, was Zorgvlied de begraafplaats die het dichtst bij de welvarende grachtengordel lag.” De graven voor kunstenaars werden vaak door welgestelden betaald, die als beschermheer optraden. Er ontstond een sneeuwbaleffect: ook kunstenaars die bevriend waren met de overledene, kozen voor Zorgvlied.

Vorige week presenteerde de begraafplaats het boek Wandelen op Zorgvlied, met routes langs graven van bekende Nederlanders, waaronder een ‘literaire route’. De paden van de begraafplaats – die 25 wijken telt – zijn opgeteld ruim 60 kilometer lang. Mulisch is nog niet in de route voor bekende Nederlanders opgenomen. Maar die route liegt er nu al niet om; de wandeling duurt ruim 4,5 uur.

begrafenis Mulisch: p. 14 en 15