Uranium te koop op zwarte markt Georgië

In loden sigarettenpakjes smokkelen zwarthandelaren gemakkelijk verrijkt uranium over de grenzen van voormalige Sovjet-staten, onthult The Guardian. De Britse krant kreeg een kijkje in het proces tegen twee Armenen die in maart 18 gram verrijkt uranium verkochten aan een Georgische undercoveragent.

Zakenman Sumbat Tonoyan en natuurkundige Hrant Ohanyan vervoerden met de trein een monster van het Armeense Yerevan naar het Georgische Tbilisi. Het verrijkte uranium bleef door het sigarettenpakje onopgemerkt door stralingssensoren aan de grens. De kleine hoeveelheid van het radioactieve materiaal fungeerde als een proefmonster voor de undercoveragent die zich voordeed als een vertegenwoordiger van een islamistsche terreurgroep.

De autoriteiten in Georgië vermoeden dat het materiaal afkomstig is van gestolen Russisch uranium. De verslechterde relatie tussen de twee buurlanden sinds de oorlog in 2008 maakt het volgens hen onmogelijk om het materiaal te traceren. In april maakte de Georgische president Saakashvilli de onderschepping van het materiaal al bekend op de internationale conferentie over nucleaire veiligheid in Washington.

Vraagtekens

Michel Krielaars NRC correspondent in Moskou zet vraagtekens bij het verhaal: ‘We weten helemaal niet of dit waar is. Waarom vervoeren ze het niet gewoon met de auto? Dat is veel makkelijker. Het is een vaag verhaal. De Georgische autoriteiten beweren van alles om de Russen in een kwaad daglicht te stellen.’

Ook wetenschapsredacteur Karel Knip is niet onder de indruk van het nieuws. ‘Voor een werkende atoombom heb je al gauw 6 tot 7 kilo uranium nodig. Dat zijn heel wat pakjes sigaretten’. Bovendien is het nog de vraag of kopers beschikken over de kennis om het materiaal verder te bewerken tot een bom.

    • Hans Klis