Toestand journalist Kasjin na mishandeling kritiek

Voor zijn huis in Moskou is de bekende Russische onderzoeksjournalist Oleg Kasjin afgelopen weekeinde zwaar mishandeld. Hij ligt in kritieke toestand op de intensive care.

De 30-jarige Kasjin, die schreef voor de kwaliteitskrant Kommersant, werd vrijdagnacht om tien over half een voor zijn huis opgewacht door twee jongen mannen met een bos bloemen. Op opnames van een bewakingscamera is te zien hoe zij hem het boeket overhandigen en vervolgens met zware voorwerpen langdurig op hem inhakken. Ze braken daarbij Kasjins benen en vingers, sloegen zijn schedel in en hakten een kootje van een pink bij hem af.

Volgens de hoofdredacteur van Kommersant, Michail Michailin, heeft de aanval op zijn verslaggever alles te maken met diens werk. Kasjin is vooral bekend door zijn kritische artikelen over de Russische machthebbers. Zo schreef hij over de corruptie rond de aanleg van de omstreden snelweg van Moskou naar Sint-Petersburg door het bos van Chimki. Ook was hij op LiveJournal in een ruzie verwikkeld met de gouverneur van Pskov, die hem daarna 24 uur gaf om zijn excuses aan te bieden. Verder was Kasjin zeer actief op Twitter, waar hij onlangs meldde dat de echtgenote van premier Poetin zich in een klooster zou hebben teruggetrokken. Als reden voor die publicatie zei Kasjin dat Rusland het recht heeft op informatie over het privéleven van zijn leiders. Schrijven over het privéleven van Poetin is in de Russische pers een taboe.

Naar aanleiding van Kasjins artikelen noemde de pro-Kremlinjongerenorganisatie Molodaja Gvardia hem in augustus in de internetkrant van regeringspartij Verenigd Rusland een „verrader” die „gestraft” moest worden. De gouverneur van Pskov is een van de leiders van die beweging.

Twee dagen voor de aanslag op Kasjin werd Konstantin Fetisov, een van de leiders van het protest tegen de aanleg van de snelweg door het Chimki-bos, zwaar mishandeld. En vanochtend werd bekend dat in de Moskouse voorstad Zjoekovski Anatoli Adamtsjoek, een lokale journalist die eveneens onderzoek doet naar de weg door het Chimki-bos, in elkaar is geslagen. De politie sluit een verband tussen de geweldsdelicten niet uit.

Meer dan honderd Russische journalisten demonstreerden gisteravond samen met mensenrechtenactivisten voor het Moskouse hoofdbureau van politie. Ze zamelden handtekeningen in voor een oproep aan president Medvedev om hun beroepsgroep te beschermen. Ook Amnesty International en journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen hebben hun bezorgdheid geuit.

President Medvedev heeft inmiddels gezegd alles te zullen doen om de daders te pakken te krijgen. Hun wordt poging tot doodslag ten laste gelegd, een misdaad waarvoor zij twintig jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.