‘Tienduizend Birmezen vluchten naar Thailand na geweld’

Een dag na de door het Westen als oneerlijk bestempelde verkiezingen zijn tienduizend Birmezen op de vlucht geslagen voor geweld tussen rebellen en regeringstroepen. Thaise regeringsfunctionarissen hebben tegen persbureau AP gezegd dat ze de grens met Thailand zijn overgestoken.

Sinds gisteren is het onrustig aan de grens tussen Birma en Thailand. Bij gevechten tussen Birmese regeringstroepen en de zogenaamde Karen-rebellen zouden in het oost-Birmese plaatsje Myawaddy vier doden zijn gevallen. Dat bericht is nog niet bevestigd. Volgens Thaise officials is de Thaise stad Mae Sot getroffen door een raket uit Birma. Daarbij zijn vijf gewonden gevallen.

Splintergroepering verantwoordelijk voor geweld
De Karen zijn een van de grootste etnische groepen in Birma en al sinds de onafhankelijkheid vechten er Karen voor meer macht in hun eigen gebied. Volgens Elske Schouten, Azië-correspondent van NRC Handelsblad, zijn ze intern sterk verdeeld. Bij de gevechten van gisteren en vandaag was de splinterbeweging Democratische Karen Boeddhistische Leger (DKBA) betrokken, dat een afsplitsing is van weer een ander rebellenleger.

De aanval was waarschijnlijk bedoeld als protest tegen de verkiezingen van gisteren, aldus Schouten. In de aanloop naar de verkiezingen wilde de regering dat rebellengroepen zich zouden laten inlijven door het Birmese leger als ‘grenswacht’. De DKBA ging daarmee akkoord, maar deze factie binnen de DKBA niet.

    • Pim van den Dool