Sport kort

Atleet Gebrselassie stopt na mislukte marathon New York

NEW YORK. Haile Gebrselassie heeft gisteren na zijn mislukte marathon in New York zijn afscheid aangekondigd. De wereldrecordhouder op de marathon verklaarde na zijn opgave dat hij stopt. „Het wordt tijd plaats te maken voor de jonge lopers”, zei de 37-jarige voormalige olympisch kampioen op de baan. Gebreselassie liep voor het eerst de marathon van New York. Na zo'n 24 kilometer stapte hij uit wegens knieklachten. Gebrselassie behaalde twee olympische titels op de 10.000 meter en acht wereldtitels. In september 2008 bracht hij in Berlijn het wereldrecord op de marathon op 2.03.59. De Ethiopiër Gebre Gebremariam won gisteren de marathon van New York in een tijd van 2.08.14. Bij de vrouwen won de Keniaanse Edna Kiplagat. (ANP)

Van den Brand weer Europees kampioen

FRANKFURT. Daphny van den Brand heeft gisteren in Frankfurt voor de derde keer in haar loopbaan de Europese titel veldrijden veroverd. Ze eindigde bij het EK voor haar landgenote Sanne van Paassen. De Britse Helen Wyman werd derde. Van den Brand werd eerder Europees kampioen in 2006 en 2007. Bij de beloften ging de titel naar Lars van der Haar . (ANP)

Broers Elmont weer succesvol bij NK judo

ROTTERDAM. Guillaume Elmont is zaterdag voor de tiende keer Nederlands kampioen judo geworden. Elmont evenaarde in Rotterdam het record van Dennis van der Geest. Elmont versloeg in de finale tot 81 kiloBenji Nortan. Dex Elmont (-73 kg), de jongere broer van Guillaume, won zijn vijfde nationale titel. (ANP)

Lorenzo sluit seizoen in MotoGP in stijl af

VALENCIA. Jorge Lorenzo heeft zijn wereldtitel in de MotoGP gisteren extra glans gegeven door in Valencia de laatste Grote Prijs van het seizoen te winnen. Lorenzo verbeterde het puntenrecord van Valentino Rossi, die in 2008 de titel greep met 373 punten. Lorenzo kwam uit op 383. Lorenzo’s landgenoot Marc Marquez werd op 17-jarige leeftijd wereldkampioen in de 125cc. (ANP)

Vierde toernooiwinst voor Federer in Bazel

BAzEL. Roger Federer heeft gisteren voor de vierde keer in zijn loopbaan het ATP-toernooi van Bazel gewonnen. De Zwitserse tennisser rekende in de finale in drie sets af met de Serviër Novak Djokovic: 6-4, 3-6 en 6-1. Vorig jaar won Djokovic het toernooi in Bazel. De drie edities daarvoor heerste Federer in eigen land. Federer won in Bazel zijn 65ste toernooi in zijn carrière. (ANP)

Wereldbekerzege ruiter Dubbeldam

VERONA. Jeroen Dubbeldam heeft gisteren de Grote Prijs van Verona, onderdeel van de wereldbekercyclus, gewonnen. De Nederlandse springruiter was met zijn paard BMC Van Grunsven Simon de snelste foutloze combinatie in de barrage. Hij bleef de Duitse amazone Meredith Michaels- Beerbaum en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson voor. (ANP)

WB turnen: Rijken de beste op vloer en balk

OSIJEK. Marlies Rijken is gisteren bij wereldbekerwedstrijden in het Kroatische Osijek eerste geworden op de onderdelen vloer en balk. De Nederlandse turnster kwam op balk tot een score van 14,050 punten. Op vloer volstond een score van 13,250 punten voor de overwinning. Op brug werd Rijken zaterdag derde. (ANP)