Spannend tot het slot

None

dvd film

Joy

Regie: Mijke de Jong. Met: Samira Maas, Coosje Smid, Dagan Bakema ***

Joy van Mijke de Jong is tijdens het Nederlands Film Festival overladen met Gouden Kalveren: voor beste film, beste vrouwelijke bijrol, beste scenario. Na zo’n prijzenregen ligt een gevoel van teleurstelling altijd op de loer. Is Joy werkelijk zo goed?

Joy is een uitstekende film, maar niet de beste van De Jong. Haar sociaal-realisme is in Nederland onovertroffen, maar eerdere films, zoals Tussenstand en Het zusje van Katia zijn complexer en interessanter.

De Jong lijkt in Joy te onderzoeken hoe ze met zo weinig mogelijk middelen toch nog een goede film kan maken. Haar realisme geldt in Joy alleen voor het beeld. Het geluidsontwerp – dat schakelt van de buitengeluiden naar de geluiden in het hoofd van de hoofdpersoon – is juist niet realistisch, maar subjectief.

Hoofdpersoon Joy (fantastisch geacteerd door Samira Maas) is een meisje zonder familie, dat alleen een beste vriendin en een moeizaam vriendje heeft. Ze is ooit te vondeling gelegd en besluit haar moeder op te zoeken. ‘Besluit’ is eigenlijk een te sterk woord. De hele film door blijft ze aarzelen of ze het contact echt wil, of ze zich kwetsbaar zal tonen, of toch haar stoere overlevingsinstinct laat overheersen – ook in haar contact met andere mensen dan haar moeder. Dat blijft tot de laatste minuut spannend.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn